İştahsız Çocuğa Yaklaşım Nasıl Olmalı?

  • 3 Ocak 2023
  • 1120

 

İştahsız çocuk tanımı oldukça kapsamlı bir şekilde açıklanabilmektedir. Az yemek yiyen, zor beğenen, seçici veya isteksiz çocuklar iştahsız olarak tanımlanabilmektedir. Çocuğun iştahsız olmasının birçok nedeni olabilmektedir. Bazı çocuklar olması gereken kadar yerken ailesi tarafından iştahsız olarak algılanabilmektedir. Bazı çocuklar ise çok hareketli olmaları sebebiyle yemekle ilgilenmezler. Bazı çocuklarda da hastalığa bağlı olarak iştahsızlıklar oluşabilmektedir.

 

İştahsız çocuğun ailesi tarafından dikkat ve özenle izlenmesi gerekmektedir. Bir çocuğun iştahsız olarak adlandırılması için o çocuğun detaylı beslenme öyküsü alınmalıdır. Çocuğunun iştahsız olduğunu düşünen ebeveynler mutlaka bir diyetisyene danışmalı ve bir uzman görüşü ile ilerlemelidir. Çocuğu gereğinden fazla beslemeye zorlamak çocukta olmasa dahi ileride beslenme problemlerinin oluşmasına yol açacaktır.

 

Çok hareketli ve yemekle ilgilenmeyen çocuklarda ise dikkatlerinin çabuk dağılması sebebiyle yemeğe karşı ilgisizlik oluşmaktadır. Çabuk doyduklarını ve daha fazla yemek istemediklerini sık sık duyarsınız. Bu çocuklarda sık sık beslemek yerine üç ana ve bir ana öğün planlanarak beslenme sağlanmalıdır. Sık sık beslenmek çocuğun iştahını daha fazla kapatacaktır. Çocuğa yemeği sunduktan sonra 15 dakika içerisinde yemeye başlaması sağlanmalı ve yemeye başladığı andan itibaren 20 dakika sonrasında beslenme tamamlanmalıdır. Çocuk belirlenen süreler içerisinde yemek yemeye başlamazsa veya yemek yemeyi bitirmezse yemek kaldırılmalıdır. Öğün aralarında çocuğa meyve suyu veya abur cubur gibi yiyecekler verilmemeli sadece su verilmelidir. Bu sayede çocuk acıkacak ve yemeğe olan ilgisi artacaktır.

 

Bir hastalığa bağlı iştahsızlık yaşayan çocukta ise çölyak, demir eksikliği ve çinko eksikliği düşünülebilmektedir. Mutlaka doktor ve diyetisyen desteği gerekmektedir.

Ebeveynler çocukların beslenme durumunu ve gelişimini yakından izlemeli ve çocuğun büyümesini etkileyecek kadar yetersiz beslenme tablosu oluştuysa mutlaka bir uzman desteğine başvurmalıdır. Unutmayalım ki alışkanlıklar her şeydir. Çocukluk dönemi alışkanlıklar kazanmak için oldukça etkili bir dönemdir. Beslenme alışkanlıklarının da doğru ve sağlıklı kazanılması bu dönem için oldukça önem arz etmektedir.

Önceki Yazı
Çocuğum Neden Uyumuyor? -...
Sonraki Yazı
2-5 Yaş Aralığında Demir...