Annenin Depresyonu Çocuğu Etkiler mi?

  • 25 Aralık 2021
  • 625

     Depresyondaki annelerin çocuklarının yaşaması muhtemel problemler nelerdir? Ebeveyn depresyonunun, çocuklarda psikopatoloji için güçlü bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Yapılan bir araştırma, genetik kalıtım da dahil olmak üzere psikopatolojinin nesiller arası aktarımının gerçekleştiği birkaç olası mekanizmadan bahsetmiştir. Bunlar, doğuştan gelen nöro-düzenleyici işlev bozukluğu, depresif bir ebeveynle yaşamanın stresli bağlamı ve çocukların ebeveynlerin olumsuz etkisine, bilişlerine ve davranışlarına maruz kalması olarak sıralanabilmektedir.

     Yapılan araştırmalar sonucunda, ebeveynlik davranışlarının, stresli yaşam olaylarının ve ebeveyn psikopatolojisinin çocuklarda depresif bilişlerin gelişimine sebep olduğu verisine ulaşılmıştır. Özellikle, depresif ebeveynlerin çocuklarının, depresyonda olmayan ebeveynlerin çocuklarına kıyasla daha olumsuz bilişlere sahip olduğu saptanmıştır. Dahası, maternal (anneden gelen) depresyon geçmişi, ergenlik dönemi boyunca çocukların öz-değer algısındaki değişiklikleri önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle, ebeveyn depresyonunun, çocuklarda olumsuz bilişlere karşı savunmasızlığı artırdığı söylenebilir.

Bu durumda annenin, depresyonu deneyimleyen bir birey olarak kendisi ve çevresi için yardım alma yollarına başvurması alınabilecek ilk ve en kritik aksiyon olacaktır. Profesyonel kişilerden alınacak yardım sayesinde annede görülen iyi olma hali ile birlikte, anneyi gözlemleyen çocuk da bu değişimin farkına varacak ve durumdan pozitif yönde etkilenmesi ihtimali artacaktır. Ayrıca, çocuğun bu adım atılana kadar geçmiş olan süreçten etkilenmiş olması muhtemel olduğundan, çocuk için de alanında uzman kişilerin yardımını gözetmek gereklidir.

Cocugumneden.com ekibinden her zaman yardım alabilirsiniz. 

 

Kaynak:

Sutherland, Susanna & Brunwasser, Steven & Nestor, Bridget & Mccauley, Elizabeth & Diamond, Guy & Schloredt, Kelly & Garber, Judy. (2019). Prospective Relations between Parents’ Depressive Symptoms and Children’s Attributional Style. Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology.

Goodman, S. H., & Gotlib, I. H. (1999). Risk for psychopathology in the children of depressed mothers: A developmental model for understanding mechanisms of transmission. Psychological Review, 106(3), 458–490.

Özer, A , Ci̇han-güngör, H . (2012). Yükleme Tarzları, Bağlanma Stilleri ve Kişilik Özelliklerine Göre Evlilik Uyumu . Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 8 (2) , 11-24

 

Önceki Yazı
Antisosyal Kişilik Örüntüsü -...
Sonraki Yazı
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi