Çocuklar Neden Mastürbasyon Yapar ?

  • 9 Aralık 2021
  • 5808

 

     Çocukluk çağı mastürbasyonu (ÇÇM), genital bölgenin çocuk tarafından uyarılma davranışı olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda görülen mastürbasyon davranışını yetişkin cinselliğinden ayırmak gerekir. Her ne kadar mastürbasyon davranışı cinselliği çağrıştırsa da çocukta bu eylem haz ve sonrasındaki rahatlama, yetişkinin aldığı cinsel haz ve doyumdan farklıdır. Çocuklarda mastürbasyona genellikle erotik düşlemler eşlik etmez. Çocukluk çağı mastürbasyonun da çocuğun cinsel bölgesini uyarmasıyla haz mekanizması devreye girer ve bu duruma kasılma, terleme, kızarma eşlik eder. Çocukların bazıları ellerini cinsel organına sürtme, bazıları minder, koltuk gibi nesnelere sürtünme, bazıları cinsel organını kaşıma, bazıları bacaklarını kenetleyerek kendini sıkma gibi davranışlarla genital bölgelerini uyarır ve haz alır (Özbey 2006). Bu durum aileleri çok endişelendirir çünkü çocukların cinselliği keşfettiklerini zannederler ancak çocuk sadece rahatlamayı keşfetmiştir. Çocukta cinsel haz almayı kavrayacak bilinç düzeyi gelişmediğinden mastürbasyon yaparken cinsel haz almayı amaçlamamaktadır (Özbey 2006).  Bu noktada cinsel organ ile oynama ile mastürbasyonu karıştırmamak gerekir. Bazı durumlarda çocuklar cinsel organlarını keşfeder ve oynar fakat daha sonra bırakırlar ancak mastürbasyona kasılma, terleme, düzensiz nefes alış verişi eşlik eder. Çocukluk çağı mastürbasyonu erken bebeklik dönemi dahil herhangi bir zamanda görülebilir. Genellikle 3-6 yaş arasında daha sık görülmektedir.

     Çocuk bedenini keşfederken, çoğu zaman tesadüfen cinsel organından haz aldığını hisseder ve pek çok nedenden dolayı bunu tekrar deneyerek alışkanlık haline getirir. Öncelikle çocuklar mastürbasyon davranışını nasıl keşfetmiş buna bakmalıyız. Örneğin;

 -Mama sandalyesi veya araba koltuğunda ileri geri giderken çocuk bunu tesadüf eseri keşfetmiş ve rahatlamış olabilir.

-Cinsel organıyla oynarken tesadüfen keşfetmiş olabilir.

-Çok dar ve sıkı iç çamaşırı giydirildiğinde sürtünme sonucu olabilir.

-Genital bölgenin çok sık ve aşırı temizlenmesi sırasında olabilir.

-Uyaran ihtiyacı olabilir(Duyu bütünleme problemi).

-Bazı durumlarda mantar enfeksiyonları, idrar enfeksiyonları gibi tıbbi bir durum olabilir. 

Bu gibi durumlarda genital bölgenin uyarılmasıyla haz alınması ve çocuğun bunu fark etmesi mastürbasyon davranışının başlamasına sebep olabilmektedir. Bu nedenleri bulup düzenlemek çok önemlidir.

     Çocukluk Çağı Mastürbasyonunun altında yatan sebep genellikle kaygı ve stresdir. Çoğu vakada çocuğun hayatında onu kaygılandıran ve baş edemediği durumlar vardır. Örneğin yeni bir kardeşin gelmesi, bakım verenin değişmesi, aile içi iletişimsizlik gibi durumlar çocukta kaygı yaratabilir. Bazı çocuklar nasıl kaygı ve stres yaşadığı sırada tırnak yeme veya parmak emme davranışı gösteriyorsa bazen de kendilerini rahatlatmak için mastürbasyon yapabilirler. Eğer bu durum 1 aydan uzun süredir devam ediyorsa bir uzmana danışmak gerekmektedir. Çünkü çocuk rahatlama davranışının tek yolunun mastürbasyon yapmak olduğunu alışkanlık haline getirirse ileriki yaşlarında pornografi bağımlılığına doğru gidebilir. Ayrıca bir sert bir nesneye veya masa kenarı gibi yerlere sürtünerek mastürbasyon yapıyorsa genital bölgesinde enfeksiyon gelişebilir.

     Mastürbasyon yapan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız? Öncelikle yapılması gereken en önemli şey çocuğun hayatındaki kaygı ve stres faktörlerini belirlemek ve bunları düzenlenmektir. Çocuğa karşı suçlayıcı, cezalandırıcı olunmamalı aksine aile çocuğa daha fazla fiziksel temas da bulunmalı ve şefkat göstermelidir. Çocuk bu eylemi ne zaman, nerede ve hangi durumlarda yapıyor aile bunları not etmeli ve çocuğu uzun süreli yalnız bırakmamalıdır. Çocuğun daha sık yaptığı durumlarda eline stres topu, stres çarkı veya oyun hamuru verilebilir. Eğer aile çocuğun mastürbasyon yaptığını görürse hiç fark etmemiş gibi yapıp dikkatini başka yöne yönlendirmelidir. Eğer çocuk yanınızda veya kalabalık bir ortamda yapıyor ve eylemden kopmuyorsa çocuğa karşı suçlayıcı bir tonda konuşulmamalı ve çocuk utandırılmamalıdır. Biliyorum içinden bunu yapmak gerekiyor bunu birlikte aşmaya çalışacağız ama bu burada yapılacak bir davranış değil deyip yumuşak bir geçiş yapılabilir. Çocuğun hayatına daha fazla oyun ve eğlence katılmalıdır. Bazı çocuklar uykuya geçiş aşamasında rahatlamak amacıyla mastürbasyon yapabilirler. Böyle durumlarda çocukla birlikte hikaye kitabı okumak, biraz sohbet etmek, oyuncu bir şekilde ellerine krem sürmek mastürbasyon davranışını engelleyebilir. Görüldüğü üzere çocukluk çağı mastürbasyonu cinsel bir aktivite değil çocuğun kendini rahatlatmak için kullandığı bir yoldur. 

 

Kaynakça:

SARI, S. A., & ÇİÇEK, A. U. Çocukluk Çağı Masturbasyonu Tanılı Olguların Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi14(6), 500-506.

ÖZAKAR, S., & GÖZEN, D. (2012). ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE MASTURBASYON SORUNU OLAN ÇOCUĞA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMI. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi28(2), 113-122.

Yeşilay, T., & Altun, S. A. (2009). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıftaki Öğrencilerinin Mastürbasyon Davranışıyla Baş Etme Stratejileri. Ilkogretim Online8(2).

Yurtbay T, Görker I. Çocukluk Masturbasyonu Olgularının Duygusal Ve Davranış Sorunları ile Annelerinin Tutum Ve Ruhsal Belirtileri Arasındaki İlişki. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 2004;11:65- 74.

 

Önceki Yazı
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Sonraki Yazı
Çocuğunuza Tek Başına Uyumasını...