Dil Gelişimi ve Çocuklarda Oyun

  • 29 Mayıs 2022
  • 786

Konuşma ve dil beynimizin en karmaşık işlevlerinden biridir. Bebekler doğduktan hemen sonra ilk ağlama sesi ile konuşmaya ilişkin dil davranımı oluşmaya başlar ve gelişimi engelleyici bir neden olmadığı sürece, gelişmeye devam eder.

Anne karnındaki yaşamda işitsel uyarıların 28.haftadan itibaren etki oluşturduğu bilinmektedir. Bunu göz önüne alırsak oluşan bu etki gelişiminin çok daha önce başladığını göstermektedir. İşitme algısının normal olması, dil gelişiminin sağlıklı olması için önemlidir. Normal nöro-motor gelişimin görüldüğü durumlarda ve işitmenin normal olması durumunda bebekler, her şekilde sesten ve görsel uyarıdan etkilenir.

Çocuk dili, örnek aldığı modeli taklit ederek gelişir. Çocuğun yaşı ilerledikçe dil gelişimindeki değişiklikler ortaya çıkar. Çocuklara okunan kitap sayısı, anne babanın çocukla meşgul olma süresi ve oynadığı oyunlar dil gelişimini olumlu bir şekilde etkiler.

Anne babanın çocukla erken dönemde kurduğu sözel iletişim ve oyun dili öğrenmesinin temelini oluşturur.

Peki oyunlar dil gelişiminde nasıl bir etkiye sahip?

  • Kelime hazinesi genişler.
  • Karşılıklı iletişim kazandırır.
  • Anlatılanı daha iyi ve çabuk anlar.
  • Kendini daha iyi ifade eder.
  • Sosyalleşir.
  • Duygularını ve düşüncelerini ifade etmeyi sağlar.
  • Dildeki zamanları ve sorunları çözmeyi öğretir.  

   Çocuğumla oyun oynarken nelere dikkat etmeliyim? Anne babalara tavsiyeler

  1. Çocuğunuz ile oyun oynarken, çocuğunuz yere oturuyorsa siz de yere oturarak onunla göz teması kurmaya özen gösterin.
  2. Oyun esnasında çocuğunuzun ilgisine yönelin.
  3. Çocuğunuz uçak ile oynamak istiyorsa siz araba veya başka bir oyuncak ile oynamak için onu zorlamayın. Birlikte uçak ile oynayın.
  4. Oyun sırasında çocuğunuzun liderliğini takip edip ilgisine yönelin.
  5. Çocuğun söylediklerini tekrarlamak ve yorumlamak sohbet becerilerini geliştirir. Örneğin çocuk "aba" deyince, siz de "evet bu bir araba" diyebilirsiniz. Çocuk "düüt" dediğinde, siz de "evet araba düt der dolaşır" diyebilirsiniz ve arabayı anlatan bir cümle kurabilirsiniz. "Kırmızı büyük bir araba" gibi örnek verebilirsiniz.
  6. Onun ilgisine yönelmek bu süreçten keyif almasını ve sevdiği oyunlar üzerinden dili doğal yollarla öğrenmesini sağlar.
Önceki Yazı
Yetişkinler için Oyun Kuralları
Sonraki Yazı
Emosyonel Şiddet ve Çocuk