- 10 Aralık 2021
- 841
Helikopter ebeveyn terimi, 1969 yılında Psikolog Haim Ginott' un, psikoloji dünyasına kazandırdığı bir terimdir. Helikopter Anne-Babalar; çocuğunun her ihtiyacına yetişmeye çalışan, her konuda müdahele eden yorulmak durulmak bilmeyen anne babalardır. Günümüz toplumunda helikopter ebeveynler çocuklarının sosyal hayatlarını takip ettikleri gibi öğrenim hayatlarında da onları çok yakından takip eden, çocuğa ait olan sorumlulukları kendi sorumluluklarıymış gibi sahiplenen, çocuğun karşılaştığı her problemi onun adına çözmeye çalışan ailelerdir.
Helikopter ebeveynlerin her şeyi çocuğun yerine yaparak iyilik yaptıklarını sandıkları şey aslında çocukların dünyasında birçok yıkıma sebebiyet vermektedir. Yapılan araştırmalarda bu tarz ailelerde yetişen çocukların karar vermekte güçlük yaşayan, ailesine bağımlı, düşük özgüven, özsaygı ve özyeterlilik duygusuna sahip, problem çözme becerisi olmayan çocuklar olduğunu göstermiştir. Aşırı koruyucu ve kontrolcü anne baba olmak, çocuğun normal gelişimini baltalayan bir yaklaşım biçimidir. Dolayısıyla çocukta normal olmayacaktır. Birçok alanda becerileri eksik olarak yetişen çocuk ileri ki yaşantısında psikolojik problemler yaşamaya çok yatkın, insanlarla iletişim kurmakta güçlük yaşayan bir yetişkin haline dönüşmesi kaçınılmazdır.
Geçtiğimiz yıl 4-5-6-7-8 sınıf öğrencilerine uyguladığım bir envanterde çocukların verdiği cevapların sonucunda elde ettiğim verilerle ; % 60’ının kendi odasını toplamadığı %70’inin gününü kendi başına planlayamadığı % 75’ininse bir problemle karşılaştığımda önce anne ya da babama giderim dediği tespit edildi. Bu da gösteriyor ki çocuklarımızın yerine her şeyi biz yapmaya başladığımızda onlar bu rahatlık ile kendini bir şey yapmak için yormayan bir tavır geliştiriyorlar.
Çocuklarımıza iyilik yaptığımızı düşünürken bazen onların hayatta kalabilmek için gerekli olan becerilerini ve kalkanlarını geliştirmesine istemeden de olsa engel olabiliyoruz. Yaşantısı boyunca çocuğumuzun eli, ayağı ve koruyucu kalkanları olamayız.
Her durumda müdaheleci, koruyucu bir tutum gösteren ebeveynler olmasakta bazı durumlarda helikopter anne baba tutumu gösterebiliriz. İşte o durumlarda unutmamamız gerekenler;
- Çocuğunuzun kendi hatalarını yaparak öğrenmesine, bazen hayal kırıklıkları yaşamasına, hayatta mücadele etmesine izin verin.
- Çocuğunuzun akademik başarısına takılı kalıp, kişiliğini bastırmayın. Çünkü sadece okulda başarılı olması mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmesini, hayatta başarılı olmasını sağlamaz. Hayatta başarılı olmasının garantisi sağlıklı bir kişiliğe sahip olması, normal gelişim aşamalarından geçmesi, kısacası sağlıklı bir anne baba tutumuyla büyümüş olmasıdır.
Son yıllarda helikopter ebeveyn teriminden Batı ülkelerinde çokça söz edilmekte olup, bu kavram psikolojik ve sosyolojik bir sorun olarak ele alınmaktadır. Helikopter Anne-Babalar Türkiye’de de azımsanamayacak kadar çoktur.