- 10 Aralık 2021
- 2523
Saldırganlık her insanın içinde bulunan doğuştan var olan bir iç güdüdür. Her insan içinde saldırganlık duygusunu taşır. Çocuklar, akranları veya kendilerinden büyük olan çocuklarla oyun oynarken gerilim yaşadıklarında vurma, ısırma, tükürme, saç çekme, tekme atma ve kuralları hiçe sayma gibi agresif davranışlar gösterebilirler. Erken çocukluk döneminde çocukların sorunları ve içsel çatışmalarını çözümlemeye yönelik yetileri henüz tam anlamıyla gelişmediğinden bu tür hareketler gözlenmesi normaldir. Ancak çocuk bu davranışları sürekli ve yineleyerek sergilemeye devam ediyorsa, özellikle arkadaşlarına karşı saldırgan davranıyorsa bu davranışların aile ve öğretmenler tarafından dikkate alınması gerekir.
Çocuklarda Saldırganlığın Temel Nedenleri
- Çocuğun saldırgan birini model alması.
- Çocuğun şiddete maruz kalması ya da tanık olması.
- Televizyon, bilgisayar ve tablette izlediği videolardaki şiddet görüntüleri.
- Çocuğun biriken enerjisini nasıl boşaltacağını bilmemesi.
- Ebeveynlerin çocuklarını haklarını koruyan ve kendini ezdirmeyen bir çocuk olması için gereğinden fazla motive etmeleri.
- Çocuğun kendini değersiz hissetmesi.
Saldırgan Çocuklar için Çözüm Önerileri
- Saldırganlığın altında yatan neden öğrenilmelidir:
Her çocuğun saldırgan davranışının altında farklı bir neden olabilir. Anne- babanın çocukla konuşarak ya da gözlem yaparak bu nedeni bulması saldırganlıkla ilgili çözüm önerisi bulmak için en önemli adımdır.
- Televizyon ve internete dikkat edilmeli:
Çocukların izlediği çizgi filmler, videolar ve internette oynadıkları oyunlar saldırganlığa yönlendirme ve saldırgan davranışı pekiştirme yönünde olabilir. Anne-babanın çocuğun çizgi film izlemesini, oyun oynamasını tamamen engellemesi yerine belirli saat konusunda anlaşma yapması ve hangi oyunların oynanması ve hangi çizgi filmlerin izlenmesi konusunda çocukla konuşulması ve takibinin düzenli yapılması gerekmektedir.
- Ebeveynler örnek olmalı:
Saldırganlık büyük oranda öğrenilen bir davranıştır. Çocuk ev ortamında anne-babanın iletişiminde saldırgan davranışlar gözlemliyorsa kendisi de iletişim kurarken bu saldırgan dili kullanması oldukça normaldir. Çocukların gördüğü ve duyduğu ortamlarda ebeveynlerin arkadaşlarına ya da birbirlerine davranışlarında olumlu örnek olmak adına çok dikkat etmeleri gerekir.
- Çocuk sosyal alanlara yönlendirilmeli:
Çocuğun enerjisini atabileceği bir aktiviteye ihtiyacı vardır. Rahatlayabileceği, oyun oynayabileceği bir sosyal faaliyet saldırgan davranışın azalmasında etkilidir.
- Saldırgan davranışla göz ardı edilmemelidir:
Çocuğun saldırgan bir davranış gösterdiğinde istekleri yerine getiriliyorsa, çocuk isteklerini yaptırmada araç olarak bu tarz davranışları kullanır. Saldırgan davranışlar bu şekilde farkında olmadan ödüllendirilmiş olur. Bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu anne-baba tarafından hemen gösterilmelidir.
- Saldırgan çocuk dışlanmamalıdır:
Saldırgan davranış gösteren çocuk ‘sen çok yaramazsın vb.’ ifadelerle rencide edilmemeli, sert tutumlarla uyarılmamalıdır. Saldırgan davranış sergilediğinde bu davranışın zararları ve getirdiği sonuçlar sakince anlatılmalıdır.