Çocuklarda Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

  • 10 Aralık 2021
  • 887

Anne-babalarda sıklıkla gözlemlediğimiz ortak kaygı, çocuklarının oyun oynarken tercih ettikleri ya da tercih etmedikleri oyuncaklarla ilgili oluyor. Genellikle aileler çocukları için seçtikleri ürünlerde cinsiyet sınıflaması yapıyor ve çocuklarının o oyuncaklar dışındakilerle oynamasına izin vermiyor. Oyuncak seçiminde erkek çocukları için duyulan endişe kız çocuklarına göre daha fazla oluyor. Aileler erkek çocuklarının, kız çocuklarının tercih ettiklerini düşündükleri bebeklerle ya da tencere ve tabakla oynamaları konusunda daha çok kaygı duymakta. Aynı şekilde kızların, erkeklerin tercih ettiklerini düşündükleri oyuncaklarla oynaması konusunda endişeli değiller. Oysa, erkeklerin kızların oyuncaklarıyla oynamalarının yasaklanmasının daha fazla problem yaratabileceğinin farkında değiller. Peki, neden bu oyuncak ve cinsiyet ayrımını yapmak problem olur?

Evcilik Oyunları İyileştiricidir

Kız ya da erkek çocuklarının hayatında evcilik oyuncakları yer almalıdır. Çocukların yaşamında hem anne hem de baba var olduğundan dolayı bir erkek çocuğunun annesini taklit ederek oyuncak tencereyle yemek yapmaya çalışması kadar doğal bir şey yoktur. Ama anne-baba olarak çocuğa, “Sen erkeksin, kız oyuncaklarıyla oynamamalısın!” denildiğinde, çocuğun kızların tercih ettiği oyuncaklarla oynamaya ilgisi yokken, artabilir.

Bu nedenle küçük çocukların her türlü oyuncakla oynamasına izin verilmelidir. Özellikle de erkek çocukların tercihlerinde yargılayıcı bir yaklaşım sergilememek gerekir.

Çocuklar anne-babasıyla olan ilişkisini, onlara duyduğu hisleri, yaşadıkları travmatik anları, bu oyuncaklarla oynayarak aslında -mış gibi yaparak atlatmaya çalışır ve bu süreç onların duygularını ifade etmesini ve kendisini daha iyi hissetmesi açısından iyileştiricidir ve biz yetişkinlerin onların dünyasını daha kolay anlamamızı sağlar.

 

Ebeveynler Çocuğun Kimlik Gelişimi için Nasıl Davranmalı?

Kız çocukları erkek çocuklarına göre daha şanslıdır. Çünkü onların nelerle oynadıkları, erkek çocuklarınınki kadar kaygı yaratmaz ve bu nedenle de daha az kısıtlanırlar. Cinsel kimlik gelişimi için çocukların hem maskulen (erkek özelliklerini), hem de feminen (kadın özelliklerini) durumlarını gözlemlemesi, keşfetmesi ve kendi kimliğini bulması çok önemlidir.

Erkek çocuk yargılanmadan, yeterince feminen özellikleri gözlemleyip deneyimlemezse, kendi cinsine ait maskulen özelliklerini keşfetme ve bunları pekiştirme şansı da elde edemez. Yasaklanan bu feminen özelliklerde takılır kalır. Sonuçta da anne babanın korktuğu durum, kızların tercih ettiği oyuncaklardan değil, onların tutumlarından, yasaklandığı için gerçekleşir. Ardından gizli gizli kız çocukları gibi davranmak ve onları kıyafetlerini giymek isteme davranışları gelişir. Bu nedenle miniklerin oyuncaklarında kız-erkek oyuncağı ayrımı yapmak tehlikelidir. Anne babanın tutumlarına göre çocuğun ilgisi ve merakı yönleneceğinden oldukça dikkat etmek gerekir.

  • Çocuğunuzu Dikkatle Gözlemleyin

Çocuğunuzu kısıtlamadan her türlü oyuncakla özgürce oynamasına izin verin. Fakat erkek çocuğunuz her oyuncakla oynamaya fırsat verdiğiniz halde sürekli evcilik oyuncaklarını tercih ediyor ve siz de endişe ediyorsanız kesinlikle ona yasak koyar bir tutum geliştirmeden, bir uzmana danışın.

  •  Çocuğunuzun Kendini Keşfetmesine İzin Verin

Oyuncak seçiminde kız-erkek ayrımı yapmadan her çeşidiyle oynamasına olanak verin ve sevdikleri insanların rollerine bu oyuncaklarla girmelerine ve duygularını ifade etmelerine bu sayede iyileşmelerine izin verin. Kendine güvenen bir çocuk olmasını istiyorsanız çocuğunuzun, her türlü oyuncakla oynayarak, kendini keşfetmesine izin verin.

Önceki Yazı
Çocuğum Neden Saldırganlaşıyor?
Sonraki Yazı
Çocuk ve Müzik Terapisi