Meraklı Anne-Baba Kulübü

Soru: oğlum sürekli ısırıyor

Yılmaz Karakaş

oğlum sürekli ısırıyor

"5 yaşındaki oğlumun ısırma huyu var. Bu konuda çok sorun yaşıyoruz. Okulda arkadaşlarını ısırıyor, evde de bizi çok hazırlıksız bir zamanda ısırıp kaçıyor. Böyle bir şey normal midir? Bu sorunu nasıl çözebiliriz?"

Yanıtlar:

Özlem Küçükfırat

"Bazı çocuklar yaşlarına göre ilgi ihtiyacı karşılanmadığında da olumsuz davranabiliyorlar.Bir şekilde dikkat çekebilmek onlara iyi gelebiliyor.Bunu da değerlendirmenizi öneririm.Aile ve sınıf ortamında olumlu geri bildirim alıyor mu?Güçlü yönleri farkediliyor mu?Ebeveynleri ile düzenli ve kaliteli zaman geçirebiliyor mu? Sevgiler"

Burcu Özkök

"Merhaba, mesajınızdan (hazırlıksız bir zamanda ısırıp kaçıyor) çocuğunuzun bunu oyun olarak yaptığını anlıyorum. Bazı ebeveynler veya aile büyükleri çocukları severken ısırabiliyor veya çocuğun ısırmasına gülerek tepki verebiliyor. Sizin evinizde benzer durumlar yaşanıyor mu? Isırma davranışının hangi zamanlarda, hangi durumlarda yaşandığını gözlemleniz de çocuğunuzu anlamanıza yardımcı olacaktır. Her davranış bir ihtiyaçtan doğar ve bir anlamı vardır. Sizi ısıramayacağını net bir şekilde söyleyerek Isırabileceği şeylere (yiyecek, ısırılabilir oyuncak vb.) yönlendirip nirlikte oyun oynayabilirsiniz."