Boşanma Sürecinde Çocuk

  • 17 Nisan 2022
  • 732

Boşanma, hem ebeveynler hem de çocuklar için oldukça zorlu bir süreçtir. Anlaşamayan, evli kalmak istemeyen iki bireyin boşanmaları oldukça normal olmakla beraber küçük yaşta bir çocuk bu süreçle ve beraberinde getirdiği kargaşayla her zaman kolayca başa çıkamayabilir. Boşanma sürecinde özellikle küçük çocuk sahibi ebeveynlerin adımlarını dikkatli atmaları ve kararlarını çocuğun psikolojisini de düşünerek almaları gerekmektedir.

Boşanma ve beraberinde getireceği değişiklikler hakkında çocuklarla konuşmak; çocuklara durumu açıklamak, onların hissettikleriyle ilgilenmek ve onlara güvence vermek oldukça önemlidir. Boşanma sürecinin hem ebeveynler hem de çocuklar için sıkıntısız geçebilmesi amacıyla ebeveynlerin atabilecekleri birkaç adım aşağıdaki gibidir.

  • Ebeveynler çocuklarla konuşmadan önce söyleyeceklerini planlamalı ve çocukla konuşmak için uygun zamanı beklemelidirler. Boşanmanın çocuklar için hassas bir konu olduğu göz önünde bulundurularak kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmeleri için konuşma, ebeveynler tarafından önceden planlanmalıdır.
  • Çocuklarla konuşurken suçu bir kişiye atmak/ortada bir suç varmış gibi konuşmak yerine alınan kararların ortak olduğunun belirtilmesi çocuk için daha iyi olacaktır. Aksi takdirde iki ebeveynin arasında kalma korkusu çocuğun stres olmasına ve uzun vadede psikolojik olarak zarar görmesine sebep olabilmektedir.
  • Boşanmanın sebebi çocuklara onların anlayabileceği bir dille anlatılmalıdır. Boşanmayla ilgili bütün detayların çocuklara anlatılmaması doğal olmakla beraber çocuğa hiçbir sebep verilmemesi de çocuk için kafa karıştırıcı olabilir. Boşanma çocuk için hiçbir şekilde kolay olmayacağından yapılacak ufak bir açıklama bile onu biraz da olsa rahatlatmaya yarayacaktır. 
  • Boşanma sırasında birçok değişiklik yaşanacağından çocuğa bu değişikliklerin önceden haber verilmesi gerekmektedir. Çocuğa kiminle nerede yaşayacağı, diğer ebeveynle nasıl zaman geçireceği gibi bilgilerin verilmesi onun yeni hayatına bir nebze de olsa kolay alışabilmesi için atılması gereken adımlardır.
  • Değişikliklerin yanında birçok şeyin aynı kalacağı ve boşanmanın onun suçu olmadığı konusunda çocuğa güvence verilmelidir. Çocuğun yaşayacağı stres tamamen doğaldır, bu stresle başa çıkabilmek için hayatında değişmeyecek şeylerden bahsedilebilir. Okula gitmek, arkadaşlarıyla görüşmek ve özel günler kutlamak gibi aktivitelere devam edeceğinin hatırlatması bile çocuğun stresle başa çıkmasında yardımcı olacaktır.
  • Ebeveynler boşanma süreci boyunca kararlarını çocukların hissettiklerini göz önünde bulundurarak almalıdırlar. Böyle büyük bir değişiklikle beraber çocuklarda duygusal sıkıntılar ortaya çıkabilir ve bu tamamen normaldir. Çocuklar da hissettiklerinin normal olduğunun farkında olurlarsa ve ebeveynlerinin her durumda ona destek olacağını bilirlerse kendilerini daha güvende hissedecek ve bu onun stresini azaltacaktır.Boşanma yalnızca anne ve babanın hayatını değil, aynı zamanda çocuğun da hayatını değiştiren bir olaydır. Bu gerçek göz önünde bulundurularak ebeveynlerin birlikte atacakları adımlar çocukların hayatlarında ve duygusal gelişimlerinde büyük rol oynar. Bazı konulara hassas yaklaşımlar ve çocukların iyiliğinin gözetilmesi ile ebeveynler boşanma sürecini başarıyla atlatabilir.

Kaynak: 

How to Tell Your Kids You’re Getting a Separation or Divorce. (n.d.). Psychology Today.

Önceki Yazı
Çocuklarda Dijital Oyun Bağımlılığı
Sonraki Yazı
Donuk Yüz Deneyi