Çocuklarda Dijital Oyun Bağımlılığı

  • 17 Nisan 2022
  • 1104

Dijital oyunlar, bugün birçok çocuk ve genç tarafından oldukça seviliyor. Bu oyunlara erişim bir hayli kolay ve daha bebeklik dönemindeki çocukların bile ilgisini çekiyor. Erişim kolaylığı ve oynarken fazlasıyla dikkat çektiği için bu tarz oyunları zamanı geldiğinde bırakamamanın, bir beş dakika daha oynayıp kapatacağım demelerin sonu dijital oyun bağımlılığına kadar gidebiliyor. Özellikle geçirmekte olduğumuz pandemi döneminde çocuklarda ve gençlerde bu oyunların bağımlılığı artmış durumda.

Dijital oyun bağımlılığı, oyunu oynayan kişinin dijital oyunları aşırı zaman harcayacak şekilde oynaması ve bu aşırılık durumunu kontrol edememesi olarak tanımlanabilir. Özellikle okul dönemindeki çocuklarda ve gençlerde rastlanılan bir durumdur. Çocukların yaşadığı bazı duygusal boşluk dönemleri, amaçsız hissetme, asosyallik gibi durumlar onların dijital oyunlarla tanışmasına ve gün geçtikçe bu ortamdan kopamamalarına neden olabilir.

Dijital Oyun Bağımlılığının Belirtileri:

Dijital oyunlar oynamayı sevmek ve bu oyunlara bağımlı olmak birbirinden farklı durumlardır. Dijital oyun bağımlısı çocuklarda genelde;

  • Zamanının büyük bir kısmını oyun hakkında düşünerek veya konuşarak geçirme
  • Oyun oynayamadığı zaman sinirlenerek, üzülerek, kötü hissetme
  • Oyundan çıkma veya az oynama kontrolünü hissedememe
  • Eskiden sevdiği şeylere karşı dijital oyunu tercih etme
  • Sosyal çevresiyle vakit geçirmek istememe
  • Uyku ve fiziksel aktivite zamanlarında oyundan kopamama

gibi birtakım belirtiler gözlenebilir. Burada en önemli kriter durumun artık çocuğun ve ebeveynin kontrolünden çıkmış olmasıdır. 

Dijital Oyun Bağımlılığının Yol Açtığı Sorunlar

Dijital oyun bağımlılığı birçok sosyal ve duygusal sorunlara yol açar. Öncelikle çocuğun yaşıtlarıyla sosyalleşmesini engelleyerek duygusal gelişimin yavaşlamasına neden olur. Arkadaşlarıyla konuşup hayal gücünü ve sosyal becerilerini geliştirmesi gereken yaşlarda dijital oyunlardan kopamayan çocuklarda asosyallik, sosyal fobi gibi duygusal gelişimle ilgili birçok sorun görülebilir.

Çocuğunuz bu oyunları oynamak için uykusundan vazgeçer ve bu durum zihinsel gelişimi için oldukça tehlikelidir. Dinlenemeyen çocuklar yeni bilgiler edinirken zorlanırlar, okul zamanlarında odaklanma problemleri yaşarlar.

Son olarak arkadaşları kitap okuma alışkanlığı kazanırken, bir spor veya enstrümanla uğraşırken çocuğunuz bu tarz beceriler ve hobiler edinmekten geri kalabilir.

Dijital Oyun Bağımlılığı için Çözümler

Bu bağımlılık için profesyonel bir destek almanız gerekse de sizler de bazı uygulamalar ile çocuğunuza bu durumu atlatmasında yardımcı olabilirsiniz.

Öncelikle çocuğunuzla bu duruma bir son vermesi konusunda inatlaşmaktansa bir orta yol bulmayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuz  tüm gün oynamak isterken sizin bu oyunları onun elinden tamamen almaya çalışmanız yalnızca krizi derinleştirecektir. Bunun yerine gün içinde yapması gereken şeyler için zaman dilimleri belirleyerek boş kaldığı zamanlara dijital oyunları koyabilirsiniz. Bu şekilde gün içinde oyundan ayrılmayı öğrenecektir. Eğer ilk oyun zamanını uzatmak isterse sonraki oyun zamanı daha geç başlayacağı için oyunu zamanında kesmeyi öğrenebilir.

İkinci olarak ona gerçek ve sanal dünya arasındaki farkı gösterebilirsiniz. Örneğin oyunda aldığı bir ödüldense iyi bir şey yaptığı zaman alacağı gerçek ödülleri ve başarı duygusunu hissetmesini sağlayabilirsiniz. Yaptığı ödevleri veya etkinlikleri gördüğünüzde onunla gurur duyduğunuzu hissettirmek, anlamlı hediyeler vermek çocuğunuzu değerli hissettirecek ve bu hissin sanal dünyada hissettiği mutluluktan çok daha önemli olduğunu görecektir.

Özetle, dijital oyun bağımlılığı çocuklar ve gençler için ciddi sorunlar yaratabilir. Çocuğunuzun dijital oyun bağımlısı olduğunu düşündüğünüzde bir uzmandan yardım almalısınız. Bu şekilde çocuğunuzun bu süreçten en az psikolojik ve fiziksel zararlaçıkmasını sağlayabilirsiniz.

Kaynak:

How toTreatyourChild’s Video Game Addiction. Raisesmartkid.com

Önceki Yazı
Çocuklara İkinci Dil Nasıl...
Sonraki Yazı
Boşanma Sürecinde Çocuk