Akran Zorbalığında Ailenin Rolü

  • 10 Nisan 2022
  • 1268

     Akran zorbalığı, çocuğu birçok noktada olumsuz yönde etkileyebilecek bir konudur. Çocukların bir ya da birkaç kişiye kendi yaş gruplarındaki diğer çocuklara sosyal, fiziksel, duygusal ya da cinsel olarak zarar vermesi olarak tanımlanabilir. 

     Akran zorbalığı, günümüzde okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin dikkatini çekmesi gereken temel problemlerden birisidir. Zorbalık, fiziksel ya da psikolojik olarak çeşitli şekillerde oluşabildiği gibi, genel olarak bireye zarar vermeyi amaçlayan ve tekrar eden davranışlardır.

     Çocukların yetiştiği aile yapısı ise zorbalık açısından önemli bir faktördür. Yapılan araştırmalar fiziksel güç ile disiplin uygulamanın, ebeveynler arası yaşanan tartışmaların ve çocuklara pozitif sınırlar konulamamasının çocukların zorbalık davranışlarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.

     Çocuk ile bakım veren kişi arasındaki bağlanmanın kalitesi ve sahip oldukları duygusal bağ zorbalık davranışları üzerinde etkilidir. İhtiyaçları karşılanmayan veya reddedilen çocuklar kendilerini değersiz kabul edip başkalarına da bu şekilde yaklaşabilir. Ebeveynleri ile güvenli bağ kuramayan çocuklar zorbalıkla ilişkilendirilen zayıf duygu düzenleme becerileri ve uyumsuz sosyal becerilere sahip olma riskini taşırlar. Bu yüzden ailelilerin çocukları ile güvenli bağ kurmaları ileride çocukların maruz kalabilecekleri akran zorbalığını önlemede etkili bir unsur olabilir.

     Akran zorbalığına uğrayan çocuklarda morluk, çizikler, ısırma izi vb fiziksel bulgular olabileceği gibi; içe kapanma, yeme bozuklukları, okula gitmek istememe, akademik başarısızlık gibi durumlar da görülebilir. Çocuk özellikle normalde ailede konuşulmayan, kendi yaşına uygun olmayan cinsel içerikli davranışlarda bulunur, cinsel içerikli ifadeler kullanırsa cinsel istismar ihtimali göz önünde bulundurulmalı; çocuğun öğretmenleri ile konu hakkında görüşülmeli, çocuğun davranışları gözlenmeli ve gerekli görüldüğü durumlarda bir ruh sağlığı çalışanından destek alınmalıdır.

     Cocugumneden.com uzmanlarından destek almak için ön görüşme veya seans satın alabilir, forum kısmımıza sorularınızı iletebilirsiniz. 

Kaynak:

Murphy, T. P., Laible, D., & Augustine, M. (2017). The influences of parent and peer attachment on bullying. Journal of child and family studies, 26(5), 1388-1397.

Önceki Yazı
Bilinçli Tüketiciler Yetiştirmek
Sonraki Yazı
Çocukluk Çağı Obezitesi