Çocukluk Çağı Obezitesi

  • 10 Nisan 2022
  • 763

     Çocukluk çağı obezitesi kuşkusuz bulunduğumuz yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından birisi. İşlenmiş, endüstriyel gıdalara artan aşırı ilgi ve yaşam tarzımızın giderek hareketsiz hale gelmesi sonucunda obezite yaygınlığında dünya çapında yoğun bir artış gözlenmektedir.

     Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada obezitesi olan çocuk sayısı son 40 yılda 10 kat arttığı belirtilmiştir. 2016 yılında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rapora göre ise Türkiye’de her 5 çocuktan biri "normal kilonun üzerinde/şişman" olarak tanımlanmıştır.

     Çocukluk çağı obezitesi tıbbi, sosyal ve psikolojik birçok alanda çocukların gelişimini olumsuz etkilemektedir. Öncelikle obezite kas-iskelet sistemi, sindirim sistemi ve kardiyovasküler sistemde komplikasyonlara, uyku apnesi ve astıma sebep olabilmektedir.

     Çocukluk ya da ergenlik çağında obezite, yetişkinlikte iki kat veya daha fazla hipertansiyon, kalp hastalığı ve felç ile ilişkilendirilmektedir. Ayrıca kiloları yüzünden yaşıtları tarafından zorbalığa uğrayan çocuklarda düşük özgüven, yalnızlık, kaygı ve depresyon gibi olumsuz psikolojik sonuçların ortaya çıkma ihtimalini artırmaktadır.

     Bu hastalığı önlemede ise en önemli görev aileye düşmektedir. Çocukları yediği besinlerin niteliğine, besin ve kalori değerlerine dikkat ederek ve çocukları düzenli spor yapmaya teşvik ederek obeziteden koruyabiliriz.

     Özellikle Covid-19 yüzünden evde kalmanın daha sağlıklı olduğu bu dönemde çocukların hamur işi besinler yerine meyve sebze tüketmelerine dikkat ederek, ev içinde de olsa çocuk yogası, pilates gibi egzersiz yapmalarına teşvik ederek sağlıksız kilo almalarını önleme konusunda onlara destek olabiliriz.

     Obezite ile mücadele ederken Cocugumneden.com'un şekersiz, glütensiz ek gıda önerilerini takip edebilir; diyetisyenlerimizden online danışmanlık alabilirsiniz.

 

Kaynak:

Özcebe, H., Bosı, T. B., & Yardım, N. (2016). Türkiye çocukluk çağı (İlkokul 2. sınıf öğrencilerde) şişmanlık araştırması COSI-TUR 2016. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi.

World Health Organization. (2019). Mapping the health system response to childhood obesity in the WHO European Region: An overview and country perspectives. World Health Organization. Regional Office for Europe. 

 

Önceki Yazı
Akran Zorbalığında Ailenin Rolü
Sonraki Yazı
Marşmelov Deneyi: İradeyi Kontrol...