Marşmelov Deneyi: İradeyi Kontrol Edebilmek

  • 10 Nisan 2022
  • 761

     Çocuğunuzun önüne en sevdiği çikolatayı koysanız ve ona yememesini, eğer beklerse bir tane daha vereceğinizi söyleseniz ne yapardı? Daha fazla çikolata için sabredebilir miydi, yoksa elindeki çikolatayı hemen yer miydi?

     Dünyada ilk kez Colombia Üniversitesi’nde Walter Mischel tarafından 1970 yılında uygulanan Marshmallow Testi diğer bir adıyla Zevki Erteleme Becerisi Testi 40 yıldır; 4-6 yaşları arasındaki anaokulu çağındaki çocuklarının kendilerini kontrol etme ve duygularını yönetme becerilerini ölçmek için yaygın olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

     Walter Michel 1970 yılında uyguladığı deneyde marşmelov kullanarak anaokulu çağındaki çocukların zevki erteleme becerilerini incelemiştir. Deneyde çocukların hem içgüdülerini kontrol edip edemeyeceği hem de daha iyi bir ödül kazanmak için beklemenin daha mantıklı olduğunu düşünüp düşünemeyeceği test edilmiştir.

     Sadece deneyle sınırlı kalmayan psikolog, deney sonrasında çocukların gelişimlerini incelemiş ve önemli sonuçlar bulmuştur. Bunlara göre anlık zevklerini ertelemeyi başaran çocukların akademik hayatlarının daha başarılı olduğu, sınavlardan daha yüksek puanlar aldığı ve sosyal becerilerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca testi geçen çocukların alkol ve uyuşturucuya bağımlı olma eğilimlerinin daha az olduğu bulunmuştur. 

 

Kaynak:

Mischel, W. (2014). The marshmallow test: Understanding self-control and how to master it. Random House.

 

Önceki Yazı
Çocukluk Çağı Obezitesi
Sonraki Yazı
Doğa ve Çocuk İlişkisi