Bebeklerde Emzirme Hangi Sıklıkla Olmalıdır?

  • 15 Ağustos 2022
  • 638

Bebeklerde emzirme sıklığı bebeğin kaç aylık olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Doğumdan sonraki ilk ay, bebeklerin mide kapasitelerinin küçük olması ve emme hareketini yaparken çabuk yorulmaları sebebiyle emzirmenin en sık olduğu aydır. 2. ay ve 3. ay sonrası bebeklerin mide kapasitelerinin büyümesi ve emmeyi öğrenmeleri ile emzirme süresi uzayarak emzirme sıklığı biraz daha azalma göstermektedir. Bu aylarda bebekler emzirme esnasında daha fazla süt aldıkları için acıkma süresi de uzama gösterecektir.

 Yeni doğanlarda emzirme sıklığı ve süresi bebekten bebeğe farklılık gösterse de ortalama olarak 2 saatte bir ve her bir emzirme süresi tek bir memede 15-20 dakika olacak şekilde yapılmalıdır, bebek emmeye devam etmek istiyorsa diğer meme ile devam edilmelidir. Emme süresi bir memede 4 dakikadan az ve 30 dakikadan uzun olmamalıdır. En sağlıklı emzirme süresi bebeğin doyana kadar emmesi ve memeyi kendi isteğiyle bırakmasıdır.

Bebeklerin elini ağzına götürmesi, parmaklarını emmeye çalışması, ağzını açması ve dilini dışarıya çıkarması, kucağa alındığında kafasını oynatarak memeyi araması bebeğin emmek istediğine işarettir. Yeni doğan bebekler acıktığında uykudan uyanır ve karnı doyunca kolayca ve hızlıca uykuya dalarlar. Bebek emmeyi her istediğinde emzirilmelidir.

3. Ayın sonunda bebeklerin emme sıklığı uzamaya başlar ve 6. Ay itibariyle başlanan ek gıdalar sayesinde günde 5-6 kez emzirmeye kadar azalır. Bebeklerin emmesi ile süt üretimi artmaktadır. Bu sebeple bebekler sık sık ve bebek istedikçe emzirilmelidir.

Önceki Yazı
Bebeklerde Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi
Sonraki Yazı
Okula Başlama Yaşı