Bebeklikten Okul Dönemine Oyun Tavsiyeleri

  • 17 Nisan 2022
  • 651

Çocuklar için oyun oynamak en az yemek yemek, sevgi görmek kadar önemli. Dünyaya dair bilgi dağarcıkları oldukça kısıtlıyken oyunlar sayesinde birçok şeyi öğrenebilirler. Oyunlar hem renkler, sayılar, hayvanlar gibi somut kavramları öğreterek bilişsel gelişime hem de paylaşımcılığı, öfke kontrolünü, sabretmeyi öğreterek duygusal gelişime katkı sağlayabilir.

Çocuğunuz birçok nesneden veya durumdan oyunlar yaratabilir. Çocukların kendi kurduğu oyunların yanında ebeveynler de çocuklarının hem bilişsel hem duygusal hem de motor becerilerinin gelişimine destek olacak birtakım oyunlar bulabilirler.

Her oyun her yaş grubu için uygun olmayabilir. Çocuklar için oyunlar belirlerken çocuğun hem yaşına göre gelişimine uygun hem de gelişimlerine katkı sağlayabilecek oyunların bulunması oldukça önemlidir.

Çocukların yaşlarına göre tasarlanmış oyun tavsiyelerini ve bu oyunların amaçlarını, gruplara ayırarak anlatmak mümkün.

  1. 0-18 Ay: Bebekler çoğunlukla dokunmaya, seslere, parlak renklere ve hareketlere tepki verirler. Bebeklerin ilgisini çekebilmek için bu dönemdeki oyunların bu özelliklere uygun olması gerekir. Çocuğunuza şarkı söyleyerek dans ettirmek, yumuşak ve ağzına soktuğunda sağlığını kötü etkilemeyecek nitelikte sağlıklı oyuncaklar almak, farklı nesneleri uzaktan göstermek ve ona ulaşması için cesaretlendirmek oynayabileceğiniz oyunlardan bazıları. 

Bebekler bu tarz oyun ve oyuncaklarla hem nesnelerin özelliklerine aşina olmaya başlar hem de ebeveynleriyle vakit geçirdikleri süre boyunca duygusal olarak güvende ve mutlu hissederler. El, kol, ayak hareketleriyle vücutlarının nasıl çalıştıklarını öğrenmeye başlarlar.

  1. 18 Ay- 3 Yaş: Bu dönemde çocuklar fiziksel çevreyi ve erişebildikleri tüm nesneleri keşfetme eğiliminde olurlar. Bu nedenle bu yaşlar için belirlenecek oyunlarda güvenlik en yüksek düzeyde tutulmalıdır. Küçük nesneler boğulma riski, ağır nesneler düşme riski yarattığı için bu tarz oyuncaklar çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Bu yaş grubu özellikle denizde ve kumda oyunlar oynamayı sever. Ebeveyn gözetiminde sahilde oynanan top oyunları, kumdan kaleler çocuğunuzun oldukça ilgisini çeker. Tekerlekli oyuncaklar da bu dönemde çocuklara tanıtılabilir. Ayrıca az parçalı yapbozlar, oyun hamurları da çocukların ilgisini çeker. Bu oyunlarla çocukların koordinasyon becerileri, zihinsel gelişimleri, yaratıcılıkları desteklenir. 

  1. 3- 6 Yaş: Bu yaşlarda çocuklar sosyal becerilerini geliştirirler ve tekli oyunlardansa başka çocukların da katılabileceği oyunlara yönelirler. Bu nedenle çocuklarınızın oyun oynayabileceği, iletişim kurabileceği arkadaşları olması özellikle sosyal ve duygusal gelişimi için çok önemlidir. Evcilik, korsancılık gibi çok kişili oyunları daha çok tercih ederler.

Bu dönemde çocuğunuzu doğa ile tanıştırmak da ilgisini çekecektir. Çocuğunuzla çevredeki bitki ve hayvanları incelemek, özelliklerini araştırmak onların meraklarını gidermek adına faydalı olacaktır. Doğayı koruma bilincini, hayvan ve doğa sevgisini bu dönemde çocuğunuza aşılamaya başlayabilirsiniz.

Taklit oyunları da bu dönemdeki çocuklar tarafından oldukça sevilmektedir. Aşçılık, doktorluk, bir taşı büyüteç gibi düşünerek nesnelere yaklaşma gibi birçok farklı oyun onların hayal gücünü, sosyal zekalarını, dil gelişimlerini destekler.

Özetle oyun özellikle okul öncesi dönemde çocuğun vaktinin çok büyük bir kısmını kaplar ve çocuğun çeşitli becerilerinin gelişmesine katkı sağlayarak çocuğu hem sosyal hayata hem de okul hayatına hazırlar. Bu nedenle çocuğunuza uygun kaliteli oyunlar oynayarak gelişimine katkıda bulunmanız çocuğunuz için oldukça yararlı olacaktır.

 

Kaynak: 

Children’s Play Needs at Different Ages. A Chance to play.de

Önceki Yazı
Çocuklarda Ayrılma Kaygısı
Sonraki Yazı
Evde Çocuklarla Birlikte Yapılabilecek...