- 17 Nisan 2022
- 1033
Günümüzde teknoloji kullanımının atmasına bağlı olarak hareketsiz yaşam tarzı ve fiziksel aktivite kısıtlığı oranı toplumumuzda her geçen gün artmaktadır. Bu benimsenen yaşam tarzından her yaş grubu özellikle gelişme çağında olan çocuklar olumsuz yönden etkilenmektedir. Son yıllarda çocukların fiziksel aktivite düzeylerinin giderek azaldığı maalesef bilinen bir gerçektir.
Fiziksel aktivitenin azalması fizyolojik rahatsızlıkla birlikte psikolojik problemleri de beraberinde getirmiştir. İşte tam da bu sebeple bugün sizlere evde çocuklarla yapılabilecek eğlenceli aktivitelerden bahsetmek istiyoruz.
Belli yaş gruplarında çocukların ruhsal, zihinsel, motor, sosyal becerilerini kazanmalarını sağlayan belli aktiviteler vardır. Bunlar 3-6 yaş grubu için oyun ve okul öncesi eğitim, 6-10 yaş için okul ortamı, öğretmenler ve yaşıtlarıyla ilişki kurmak, ergenler için akran grupları ve okuldur.
Oyun; çocuğun bedensel, sosyal ve bilişsel yeteneklerini geliştirmede, ruhsal durumunu anlamada, kişiliğinin olumlu yönde geliştirilmesinde etkin bir işleve sahiptir. Oyun oynamak çocuklar için çok ciddi bir ihtiyaçtır.
Çocuklar, bebeklik döneminde; nesneleri ve çevreyi tanıma çabası içerisindedirler. Emekleme ve yürüme ile birlikte etrafta gördükleri her şeyi dokunarak, atarak, ağızlarına sokarak tanımaya çalışırlar. Bu dönemde çocuklara renkli sağlığa zararsız, hareketli nesneler, oyuncaklar dikkatini çekmektedir. Oyuncaklarla birlikte canlandırma yapıp eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
1-3 yaş döneminde; buldukları nesneler ile taklit oyunlarına başlarlar, telefon ile konuşma taklitleri yaparlar. Bu dönemde ise saklambaç, yuvarlanma, bireysel oyun ve yanında oynayanları izleme, önüne konulan engelden atlama gibi egzersizleri eğlenceli hale getirebilirsiniz.
3-6 yaş dönemi; oyun dönemi olarak da adlandırılır. Çocuklar 3 yaşa kadar nesneler ve çevreleri ile deneyim kazanırlar ve 3 yaşından sonra oyun kurmaya başlarlar. Bu dönemde evde veya bahçede kum, su, oyun hamuru, boyalarla oyun oynayabilir, hikaye okuyabilir veya birlikte şarkı söylebilirsiniz.
4-5 yaş çocukları; çoğunlukla evcilik, askercilik gibi hayali oyunlar oynamayı tercih ederler, izledikleri filmlerdeki karakterleri taklit ederler. Ahşap bloklar ve legolarla çeşitli inşa oyunları oynarlar. Bu dönemde çocuğunuzla birlikte istediği bir karaktere bürünüp canlandırmalar yapabilirsiniz.
5-12 yaş çocukları; yaratıcı sanat çalışmaları örneğin kesme, yapıştırma, boyama gibi el-göz koordinasyonunu geliştiren, aynı zamanda kurallı oyunlar, jimnastik ve yarışmalar gibi etkinlikler yapmaktan hoşlanırlar. Örnek verecek olursak demode gibi görünse de çocukların dikkat, odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştiren “DEVE-CÜCE” oyunu; çocuklarınızla birlikte oynayabileceğiniz dikkat becerisini geliştiren en güzel fiziksel oyundur.
12 yaş ve üzeri çocuklar; yaratıcı sanatlar, yemek pişirmek, ev işi yapmak gibi yetişkinlerin örnek alındığı aktiviteleri yapmaktan hoşlanırlar. Bu dönemde çocuklarınıza ev işlerinde küçük sorumluluklar vererek onların gelişimlerine katkı sağlayabilirsiniz.
Ayrıca evde güvenle uygulanabilecek güç, denge, kontrol egzersizleri veya kombinasyonları sağlık için oldukça fayda sağlamaktadır. Örneğin; çocuklarla birlikte sabah yogası yaparak güne başlayabilir ya da Youtube’daki günlük spor aktiviteleri videolarından faydalanabilirsiniz.
Daha fazla bilgi ve öneri için buraya tıklayarak uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.