Çocuğunuza Tek Başına Uyumasını Nasıl Öğretebilirsiniz?

  • 17 Nisan 2022
  • 824

Küçük çocukların çoğu yanlarında ebeveynleri olmadan uykuya dalmakta zorluk çekiyor veya gece yarısı uyanıp ebeveynlerini yanlarına çağırabiliyorlar. Uzmanlar okul öncesi ve okul çağı çocuklarda daha sık görülen bu durumun birçok nedeni olabileceğini ve ebeveynlerin çözüme geçmeden önce problemi bulması gerektiğini belirtiyor.

 

     En sık rastlanan nedenlerden birisi çocuklarda oluşan “ayrılık kaygısı”. Çocuğun kreşe/okula başlaması veya ebeveynlerin gün içerisinde işte olması sebebiyle çocuğun alışık olduğu birlikteliğin ve ilginin süresi azalıyor olabilir. Bu eksiklik yüzünden çocuk, ebeveynlerine kavuştuğu akşam saatlerinde daha çok ilgi bekliyor, uykuya geçmeden önce rahatlayabilmek için ebeveynlerinin yanında olmasını istiyor olabilir. Uyku öncesinde ebeveynin yanında olmaması durumunda ise çocukta uyku eksikliği, stres, uyku öncesi kaygılar ve kabuslar baş gösteriyor olabilir. 

 

     Uzmanlara göre çocukların ebeveynleri olmadan uykuya geçememelerinin bir diğer nedeni ise hayatlarındaki büyük değişiklikler. Okul değişikliği, taşınma, anne babanın boşanması gibi durumlar çocukların alıştıkları düzeni bozduğu için strese yol açıyor ve çocuklarda farklı kaygı ve uyku bozukluklarının görülmesine neden oluyor olabilir. Böyle durumlarda ilk yapılması gereken şey çocuğa ihtiyaç duyduğu sosyal ve duygusal desteği sağlamak, eğer ebeveynin desteğine rağmen çocuktaki stres ve uyku bozukluğu kronik bir hal aldıysa bir uzmana danışmak. 

 

     Bu tarz uyku problemlerinin çözülmesi için uzmanlar ebeveynlerin çocukları için rahatlatıcı bir uyku öncesi rutini oluşturmasını tavsiye ediyor. Olumlu bir uyku öncesi rutininin en önemli özelliği düzenli olmasıdır. Her gün aynı sırada ve aynı saatlerde uyku öncesi işleri yapmak (dişleri fırçalamak, pijamaları giymek gibi) çocuğu rahatlatır ve uykuya geçişini hızlandırır. Çocuğu rahatlatmak adına yatağının yanına “güven veren obje” konulabilir. Bu güvenli obje çocuğun sevdiği bir oyuncak ayı veya sıcak tutan bir battaniye olabilir. Ebeveyn uyku öncesi rutinin düzeni ve saatleri konusunda kontrolü elinde tutsa da çocuğa bazı seçenekler sunarak - giyeceği pijamayı veya o akşam okunacak kitabı seçmesine izin vererek - çocuğun bu rutine daha kolay alışmasını sağlayabilir. Ebeveyn, çocuğun yanında geçirdiği süre zarfında yatağa uzanmamalı ve yatağın yanındaki bir sandalyede oturarak çocukla iletişim kurmalıdır. Uyku öncesi hikaye ve iyi geceler öpücüğünden sonra ebeveyn odadan çıkmalıdır. Bu rutinin ilk başlarında çocuğun daha rahat hissetmesini sağlamak için 10 dakikada bir çocuğun yatak odasını çocukla iletişim kurmadan  kontrol edilebilir. Aynı zamanda çocuğun endişelerini ve stresini azaltmak adına odasının kapısı kapatılmamalı veya kilitlenmemeli, gerekiyorsa odasında küçük bir gece lambası bulundurulmalı. Uyku problemleri çocuğun hem biyolojik hem de psikolojik gelişimini etkiler ve uzun vadede birçok sıkıntıya yol açabilir. Ebeveynler çocuklarının uyku problemleri konusunda dikkatli olmalıdır ve çocuklarıyla beraber belirledikleri rutinlerle bu problemi çözebileceklerini unutmamalılardır. 

Kaynakça:

 

Iannelli,  V. (2020, 3 Şubat). Child Bedtime Routines Dos and Don’ts.

Gavin, M. L. (2015, Eylül). What to Do If You Can’t Sleep. Kids Health

Leahy, M. (2016, 27 Ocak). What to Do When Your Kid Can’t Fall Asleep Without You. The Washington Post. 

O’Grady, D. D. (n.d.) Help Your Child Sleep Alone. O’Grady Psychology Associates

Raising Children Staff (n.d.) Preschooler sleep: what to expect

 

Önceki Yazı
Evde Çocuklarla Birlikte Yapılabilecek...
Sonraki Yazı
Çocuklara İkinci Dil Nasıl...