Çocuklarda Ayrılma Kaygısı

  • 16 Nisan 2022
  • 603

    Ayrılık anksiyetesi olarak da bilinen ayrılma kaygısı; çocuğun evden ya da bağ kurduğu kişiden ayrılmaya bağlı olarak gelişim düzeyine göre beklenenin üzerinde ve tekrar edecek şekilde anksiyete duyması şeklinde tanımlanabilir.

     Çocuğunuz siz odadan ayrıldığınızda veya sizden uzak kalacağını anladığında ağlamaya veya huzursuzlanmaya başlıyorsa ayrılma kaygısı yaşıyor olabilir. Bu kaygı çocuklarda oldukça sık görülse de çocuğunuzun siz yokken daha rahat hissetmesi için bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz.

      Öncelikle ayrılma anını kısa tutmalısınız. Ebeveynler son bir sarılma için geri döndüklerinde veya endişeli hallerini çocuklara yansıttıklarında, çocuklardaki kaygı düzeyi de buna paralel olarak artabilir. 

     Ritüeller oluşturmak da farklı bir yol olabilir. Ayrılma anında belirli sözcükleri söyleyerek ve davranışlarda bulunarak çocuğunuzun bu durumu normalleştirmesini sağlayabilirsiniz. 

     Uyku zamanlarında da çocuklarda ayrılma kaygısı artabiliyor. Siz odadan çıktığınız anda ağlamasının en büyük sebebi sizden ayrılmak istememesidir. Uyku zamanlarında sürekli yanında kalırsanız bu davranışı içselleştirerek ileriki yaşlarda da ayrılma kaygıları yaşaması mümkündür. Bunun yerine, hikâye okuma, sakinleştirici müzikler dinletme gibi uyku zamanının geldiğini anlatan bir ritüel uygulamak yardımcı olacaktır. Ayrıca çocuğunuz uyandığı zaman, onu hemen yataktan çıkartıp yanınıza almaktansa yatağında serbest vakit geçirmesine izin verebilirsiniz. Bu sayede uyanık olduğu her an yanında sizin olacağınız hissinden yavaş yavaş uzaklaşacaktır.

    Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak tecrübeli uzmanlarımızdan danışmanlık desteği alabilirsiniz. 

 

 

Kaynak: 

Battaglia, M. et al. (2016). Distinct trajectories of separation anxiety in the preschool years: Persistence at school entry and earlylife associated factors. Journal of Child Psychology and Psychiatry57(1), 39-46.

 

Önceki Yazı
Çocuğun Kendini İfade Etmesi...
Sonraki Yazı
Bebeklikten Okul Dönemine Oyun...