Çocukların Dil Gelişimini Nasıl Destekleriz?

  • 11 Nisan 2022
  • 841

     Bilindiği üzere ebeveynler çocuklarının dilsel gelişimlerinde kritik rol oynamaktadırlar. Araştırmalar gösteriyor ki, erken çocukluk döneminde kitap okunan ve diyalog kurulan çocuklar, erken çocukluk döneminde kitap okunmayan ve diyalog eksikliği olan çocuklara göre daha geniş kelime haznesine ve daha gelişmiş gramer bilgisine sahiptir. Bu nedenle çocukların dilsel gelişimi destekleyici aktiviteler yapmak çok önemlidir.

Çocuklarla Mümkün Olduğunca Fazla Diyalog Kurmak

     Gündelik hayatta yaptığınız herhangi bir şeyi çocuğunuza anlatabilirsiniz. Ya da birlikte yaptığınız aktiviteleri tanımlayarak çocuğunuzun da sizinle etkileşim kurmasını destekleyebilirsiniz.

Birlikte Kitap Okumak                 

     Bebeğinize kitap okumak için hiçbir zaman erken değil. Kitap okuma alışkanlığı fazla olan kişilerle birlikte yapılan bir araştırma gösteriyor ki, erken çocukluk döneminde ebeveynler ile okunan kitap sayısı, gelecekteki kitap okuma alışkanlığını etkileyen en önemli etmenlerden birisidir.

Birlikte Müzik Dinlemek

     Erken çocukluk dönemindeki çocuklar müzik ve hareketi çok severler. Çevresindeki nesneleri ve hayvanları tanıtan şarkılar dinlendiğinde, çocuklar eğlenirken öğrenmenin tadına varabilirler. Böylelikle hem kelime hazneleri hem de ritim duyguları gelişir.

Çocukların İlgilendikleri Konulara Öncelik Vermek

     Çocuğunuzla birlikte kitap okurken ya da çizgi film izlerken bir şeyin ilgisini çektiğini fark ettiğinizde, çocuğunuzu ilgisini çeken madde ile ilgili konuşmaya devam edin.

Çocukların Konuşma Tarzını Eleştirmemek

     Çocuğunuz herhangi yanlış bir kalıp kullandığında onu eleştirmek yerine, doğru kalıbı tekrar edin. Bununla birlikte çocuğunuzun dili doğru kullanmaya harcadığı eforu takdir etmeyi de unutmayın lütfen.

Saha Gezilerine Gitmek

     Hayvanat bahçesine, akvaryuma ya da müzelere yapacağınız geziler, çocuğunuzda çok farklı bakış açıları oluşmasına olanak sağlar. Bu sayede, karşılaştıkları farklı hayvan ve nesnelerin adlarını öğrenmek isteyecekler ve kelime haznelerine onlarca hatta yüzlerce kelime ekleyebileceklerdir.

 

Kaynak:

Two-year-old phonology: impact of input, motor and cognitive abilities on development (Barbara Dodd and Beth McINTOSH)

Theoretical Perspective of Literacy Development 

Enhancing The Language Development Of Kindergartners

Önceki Yazı
Doğa ve Çocuk İlişkisi
Sonraki Yazı
Çocuklar ve Sınırlar