Çocuklar için Kitap Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

  • 18 Nisan 2022
  • 512

Edebiyat ile ilgilenen çocuklar, dünyaya daha farklı bir pencereden bakabilme imkânı bulurlar. Kitaplar sayesinde, hayatları boyunca kendilerine yardımcı olabilecek deneyimler edinebilirler. Bu nedenle, çocuklara hangi kitapların sunulduğu çok önemlidir. Çünkü, kitaplar çocukların hayata bakış açılarını değiştirebilecek güce sahiptir. Çocukların gelişim seviyelerine uygun kitap seçimi, çocukların kitaplardan maksimum verim alabilmeleri için çok önemlidir. Bu nedenle, kitap seçimi yaparken belirli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

-Çocukların ilgisini çeken kitapların seçilmesi, çocukların kitap okuma davranışını alışkanlık haline getirmesini destekleyecektir.

-Çocuklara seçilen kitaplar mutlaka önce ebeveyn süzgecinden geçmeli; şiddet, istismar, ırkçılık, cinsiyetçilik vb negatif öğeler içeren kitaplar elenmelidir. 

-Hayvanseverlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, yardımseverlik, eşitlik, dayanışma, duyarlılık gibi erdemleri öğreten kitapları seçmek bir yandan çocukların hayal dünyasını geliştirirken bir yandan da onları keyifle eğitme işlevi görecektir.

-Çocukların yaşadığı deneyimleri barındıran kitaplar seçmek, çocukların kitaplarla bağ kurmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin, çocuklar okula giderken, okulda geçen bir kitabı okumayı daha fazla tercih edebilirler. Çünkü,karakterler ile empati geliştirmeleri daha kolay olmaktadır.

-Çocuklar, kitaplarda aynı kelimelerin tekrarını ve ritim kullanımı severler. Örneğin, belirli bir tema ile işlenen kitaplarda, aynı kavramlar sürekli işlenmektedir. Böylelikle çocuklar kelimeleri ve kitap temasını daha kolay kavrayabilmektedir.

-Çocuklar, duyu organlarının işlendiği kitapları okumayı severler. Örneğin, belirli kokuların ya da seslerin işlendiği kitaplar çocuklar için daha eğlenceli olabilmektedir.

-Çocukların keşfetme duygusunu tetikleyecek kitaplar seçmek, edebiyatın farklı bir faydasını gün yüzüne çıkaracaktır.

-Çocukların özgüvenini geliştirecek ve kapasitelerini fark etmelerini sağlayacak kitaplar seçmek, yararlı olacaktır. Örneğin, farklı spor dalları ile ilgilenen bir kitap kahramanını okuduklarında, çocuklarda o spor dalına karşı bir ilgi oluşabilmektedir.

-Çocukların kelime haznelerini geliştirecek çeşitlilikte kitaplar sunulması, bilişsel gelişim açısından çok önemlidir. Bu sebeple hayvanlar, doğa, evren, coğrafya, tarih, mitoloji gibi farklı farklı konuları işleyen kitaplar çocuğa sunulabilir. 

-Aynı konuyu işleyen birden fazla kitabı çocuklara okumak, çocuklarda farklı perspektifler oluşmasına katkı sağlamaktadır.

-Farklı kültürlerden hikayeler okumak ise çocukların olumsuz önyargı oluşturmasını ve farklılıkları içselleştirebilmesini sağlamaya destek olacaktır.

Kaynak:

Jackman, Hilda L. EarlyEducationCurriculum: a Child's Connection tothe World. Thomson/Delmar Learning, 2009.

Önceki Yazı
Yaşlara göre Gelişimsel Kilometre...
Sonraki Yazı
Kardeş Kıskançlığı Normal midir?