- 19 Nisan 2022
- 933
Çocuğunuz “kardeş istiyorum” derken kardeşi olduktan sonra ‘problem davranışlar’ sergilemeye mi başladı? Ona nasıl yardım edeceğinizi bilmiyor musunuz? Hadi gelin biraz bu konu hakkında konuşalım.
Kardeş kıskançlığı normal midir? Evet çok normaldir. Her çocuk biricik olmak anne ve babası tarafından en çok sevilen olmak ister. Bu bakımdan kardeşler arasındaki mücadelenin sebebi birbirlerine duydukları nefret değil anne ve babanın ilgi, onay ve sevgisini kazanmaktır. Bu noktada ebeveynler kardeşler arasındaki bu durumu anlamalı ve bu durumla baş etme becerileri geliştirmelidir.
Peki ilk çocuğun ikinci çocuk geldikten sonra ‘problem davranışlar’ sergilemesi normal midir? Bu noktada ise ilk olarak problem davranış olarak tanımladığımız davranışların ne olduğunu incelemekte fayda var. İlk çocuk kardeşi olduktan sonra biberon kullanmaya geri dönme, emekleme, bebek gibi konuşma, emzik isteme, anneye karşı aşırı bağımlı olma gibi davranışlar sergilemeye başlayabilirler. Bunlar da aslında problem davranış değil tamamen kaybettiği anne ve baba ilgisini geri kazanmaya çalışma davranışlarıdır. Çocuk kardeşine, kendisine ya da çevresine fiziksel bir zarar vermediği sürece yukarıda bahsettiğimiz davranışlar gibi davranışları sergileme eğilimi normaldir.
Kardeş kıskançlığında ebeveynlerin süreci yönetebilmesi çok önemlidir. Peki ebeveyn çocuğa nasıl yardımcı olabilir?
1- Çocuğunuzun kardeşi ile ilgili duygularını ifade etmesine yardımcı olun. Örneğin ‘kardeşin olduğu için çok şanslısın’ yerine ‘bebek ağladığı zaman uykundan uyanıyor olmanın çok zor olduğunu biliyorum’ gibi ifadelerle düşüncelerini daha rahat söylemesine katkı da bulunabilirsiniz.
2- Suçu sürekli olarak bebeğe atmayın. Mesela ‘bebek uyuyor bu yüzden dışarıya çıkamayız’ yerine ‘bugün hava çok soğuk evde kalmaya ne dersin?’ diyebilirsiniz.
3- Çocuğun kardeşi ile ilgili olumlu duygularını pekiştirin. Kardeşini sevdiği zamanlarda ya da ona gülümsediğinde bu davranışını takdir etmek faydalı olacaktır.
4- Çocuğunuz ile aranızdaki bağı kuvvetlendirin ve ona özel zamanlar ayırmaya çalışın. Örneğin ilk çocuk ile gün içerisinde geçirilen zaman yapılan aktiviteler arttırılabilir. Ve çocuğunuza onu ne kadar çok sevdiğinizi onun biricik olduğunu daha sık tekrar edin.
Unutmayın kardeş kıskançlığı çok normaldir ve geçici bir süreçtir. Bu aşamada önemli olan çocuğa kıskançlık duygusunu kontrol etmesini öğretebilmektir. Bu sorunun büyüdüğünü ve baş edemediğinizi fark ettiğiniz noktada uzman desteği olmayı unutmayın. 😊