Çocuklar için Müzik ve Hareket Eğitimi

  • 18 Mayıs 2021
  • 1238

Çocukların çoğu müzik ve dans etkinliklerini çok severler. İki sanat dalı da çocukların hayatlarını ve öğrenme süreçleri zenginleştirmektedir. Bu nedenle, müzik ve dansın çocukların günlük hayatının bir parçası haline getirmek ve yapılan diğer etkinliklere entegre etmek, çocuklar için önemlidir (Copple & Bredekamp, 2009).

Çocukların öğrenme süreçleri için en iyi yol, deneyimleyerek öğrenmedir. Müzik sayesinde çocuklar bolca hareket ve dans ederler. Çocuklar bu hareketleri yaparken, müzikten anladıklarını ve müziğin hissettirdiklerini sergilerler (Greenberg, 1979).

Smith’e göre (2002), zihin, beden, duygu, dil gelişimi gibi birçok alan, müzik ve hareket etkinlikleri ile desteklenebilir. Bu nedenle, çocuklarla müzik ve hareket etkinlikleri yaparken gelişim düzeylerine uygun hedeflerle birlikte, çocukların bu etkinliklerden aldıkları verim desteklenebilir.

Etkinlikler sırasında, çocukların fiziksel gelişimlerine uygun planlamalar sayesinde, çocuklar büyük ve küçük kaslarını kontrol etmeyi ve dolayısıyla hareket deneyimlerinde başarı elde edebilirler. Örneğin, çocuklarla ormandaki hayvanların canlandırıldığı bir etkinlikte, çocuklar taklit yeteneklerinin ve kas gelişimlerinin desteklendiği söylenebilir. Ayrıca, yapılan fiziksel etkinliklerin oyunlaştırılarak yapılması çocuklarda duygu kontrolü, sosyal beceriler, merak duygusunun sürekliliği gibi pozitif etkilere sahip olacaktır (Brown, 2009).

Müzik ve hareket etkinliklerine, çocukların zihinsel aktivitelerini arttıracak kısımlar eklemek etkili olacaktır. Örneğin, şarkı söylemeyi ya da müzik aleti çalmayı deneyimleyebilecekleri ortamlar yaratmak, belirli sesleri ayırt etmelerini istemek, ritim, tonlama, tempo gibi unsurlar sayesinde melodi oluşturmalarını beklemek, çocukların zihinsel gelişimlerini destekleyecektir.

Dinleme etkinliklerinin yapılması da çocuklar için eğlenceli ve destekleyici aktivitelerdendir. Şarkının bir bölümünü tekrar etmelerini istemek, müzik aletlerinin adlarını ve nasıl çalındıklarını tahmin etmek, müziğin belirli bir kısmına odaklanarak söylenen sözleri anlamaya çalışmak gibi aktiviteler yapılabilir. Bu sayede, çocukların fonolojik farkındalıkları ve sesleri ayırt edebilme becerileri gelişecektir.

Çocukların duygularını yansıtabilecekleri müzikler seçmek de güzel olacaktır. Örneğin, duyguların tema olarak seçildiği bir şarkı ile müzik ve hareket etkinlikleri sonrasında duygularla ilgili bir çember saati yapılabilir.

Yukarıda bahsedilen etkinlik önerileri ve gelişim alanları dikkate alındığında, çocukların gelişimleri müzik ve hareket etkinlikleri ile her alanda desteklenebilir. Çocukların yaratıcılıklarını kullanabilecekleri alanı sağlayan aktiviteler sayesinde, çocukların çok eğlendiğine şahit olabilirsiniz.

Kaynak:
Discovering and Expanding the Early Education Curriculum, Chapter 10: Music and Movement

Önceki Yazı
Psikolojik Dayanıklılık ve Erken...
Sonraki Yazı
Doğadan Öğrenecek Çok Şey...