- 18 Mayıs 2021
- 1136
Yaratıcı drama etkinlikleri, çocukların kişilik özelliklerine göre kendilerini ifade ettikleri ve yaratıcılıklarını ve öz farkındalıklarını geliştirdikleri etkinliklerdendir. Drama yaparken de çocuklar bir nevi oyun oynarlar. Bu nedenle, öncelikle oyunların tanımlanma biçimlerinden bahsetmek uygun olacaktır. Serbest oyun ve yapılandırılmış oyun olarak adlandırılabilecek iki tip oyun vardır. Serbest oyun, yetişkin müdahalesi olmadan çocukların kendi yaratıcılıklarını kullanarak kendiliğinden ve özgürce oyun oynama eylemliliğidir. Yapılandırılmış oyun ise belirli bir hedef ve amaç doğrultusunda, çoğunlukla yetişkinler tarafından planlanmış oyun oynama eylemidir (Sezgin, 2020).
Çocukların serbest oyunları tercih ettikleri ve bu sayede birçok gelişim alanının desteklendiği çeşitli araştırmalarca desteklenmiştir. Çünkü serbest oyunlarda çocuklar, ilgilerini çeken malzemeler ve konularla ilgilendikleri için merak duyguları tetiklenir ve oyuna kendilerini kaptırırlar. Kendi kendine öğrenme, akran etkileşimi gibi olguların da daha kolay gerçekleştiği görülür. Fakat bunun yanında, yapılandırılmış oyunların çocuklar için daha yararlı olacağı algısı artmaktadır. Bunun nedeni, yapılandırılmış oyunda belirli hedefler ve yönergeler olması olabilir. Fakat bu yönergeler ve hedefler aslında çocukların yaratıcılıklarını desteklemez. Çünkü çocuklar, oyun için kendi yönergelerini ve hedeflerini oluşturmak yerine, onlara sunulanları almak durumunda kalırlar. Bunun da belirli noktalarda gerekli olduğu savunulabileceği gibi, özellikle erken çocukluk döneminde serbest oyunların gelişimi daha fazla desteklediği Uluslararası Oyun Örgütü (IPA) tarafından da desteklenen bir görüştür.
Oyun bağlamındaki düşünceler, çocukların drama etkinliklerinde de yer bulmaktadır. Örneğin, çocukların yaptıkları drama gösterilerinde ya da günlük drama etkinliklerinin de yapılandırıldığı görülür. Çocuğa profesyonel bir sanatçı ve yetişkin gibi davranılması, aşırı tekrar ve provaya dayalı gösteri biçimlerinin dayatılması, çocuğun bilişsel düzeyde algılayamayacağı temalar ve öyküler seçilmesi, drama etkinliklerinde çocukların eğlenmesini ve yaratıcılığını olumsuz etkileyen yaklaşımlardır (Sezgin, 2020). Bunu yerine, çocukların doğaçlama ve rol yapmalarını geliştirecek çeşitli egzersizlerin yapılması, yaratıcı drama felsefesinde daha doğrudur. Doğaçlama sayesinde çocukların:
- Empati kurma yeteneği gelişir
- Eleştirel düşünme yeteneği gelişir
- Anında ve spontane tepki üretme becerisi gelişir
- Farklı yaşam deneyimlerini algılama kapasiteleri gelişir (Sezgin, 2020).
Bunlara ek olarak yaratıcı drama etkinliklerinde, çocukların çeşitli rollere girebilmesi için farklı amaçlarla kullanılabilecek kıyafetler, kostümler ya da kumaşların bulunması, çocukların hayal gücünü destekler.
Yaratıcı drama etkinliklerinde çocuklar kendilerini daha rahat ifade edebilmek için gerekli ortamı bulabilir ve arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirebilir. Bu nedenle yaratıcı drama etkinliklerinin, çocuklar için önemini kavramak önemlidir.
Kaynak
Sezgin, Bülent. Çocuklar Ve Gençlerle Drama Ve Tiyatro. Bgst Yayınları, 2020.