Çocuklar Neden Kötü Söz ve Argo Kelime Kullanır?

  • 20 Aralık 2021
  • 2492

Olumsuz bir duruma karşı vereceğimiz tepkiyi ve bu tepkiyi engellemek için neler yapabileceğimizi tahmin etmek zordur. Eğer çocuğunuz duyduğunuzda rahatsız olduğunuz kelimeler kullanmaya başladıysa buna neden olan etkenleri anlamaya çalışmalısınız. 

Çocuklar Neden Argo Kullanır?

Dikkat Çekme İhtiyacı: Çocuklar yaşlarının üstünde davranışlar sergilediğinde ve yetişkinleri şaşırttıklarında ortamdaki olumsuz tüm ilgi onların üzerinde yoğunlaşmaktadır. Aynı şekilde söylediği sözlerle de yetişkinleri şaşırtan bir çocuk bunun sonucu olarak dikkati üzerine çekecek ve bundan keyif almaya başlayacaktır. Sonucundan keyif aldıkça da bu onun için pekiştireç görevi görecek ve tekrarlama eğilimi gösterecektir. 

Büyümenin İspatı/Kabul Edilme Kaygısı: Argo ve kötü söz kullanımı çoğu zaman çocuklar tarafından büyüklerin dünyasına adım atmak olarak görüldüğünden “büyümek=argo kullanma hakkı” gibi bir algı oluşturabilir. Bir diğer sebebi de çocuğun bulunduğu ortamlarda sert ve kaba davranışlar sergileyenler öne çıkmakta, grup lideri olarak benimsenmekte olabilir. Bu sebeple çocuğunuz büyüdüğünü kanıtlamak veya bir gruba dahil olmak için kaba ve argo konuşmayı tercih ediyor olabilir. Yani sorunu çözmenin ilk adımı çocuğun ne zaman ve hangi sebeple böyle konuşmaya başladığını keşfetmektir.

Olumsuz Duygular: Çocuğunuzun istemediği bir durum karşısında hiç kötü sözler sarf ettiğini gözlemlediniz mi? Örneğin, istediği bir oyuncağı almadığınızda veya arkadaşlarıyla oyun oynarken istemediği bir durumla karşılaştığında kendini karşısındakine ifade ederken argoya başvuruyor mu? Bazı çocuklar bu gibi durumlarda argoya başvuruyor olabilir. Bu noktada çevresinde davranışlarını gözlemlediği yetişkinlerin etkisi çok büyüktür. Çocuk ebeveynlerden birinin kendini ifade ederken argo ifadelere başvurduğunu görürse aynı yöntemi kabul etmesi kaçınılmazdır.

Anlamını Bilmeden Tekrar Edilen Kelimeler: Çocuklar oynadığı oyunlarda ya da izlediği programlarda duyduklarını veya tanık olduğu bir tartışmadan öğrendiği kelimeleri anlamını tam olarak bilmemesine rağmen yetişkinlerin tepkilerini ölçmek ve dikkatlerini çekmek amacıyla kullanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda yetişkinler çocuk yaş grubundan beklenmeyen yeni ve ilginç kelimeler kullandığı için heyecanlanmaktadır ve rahatsız olmaktadır. 

Çocuklarda Küfür Etmeyi Önlemek için Neler Yapılmalı?

 "Duydum, öğrendim, kullandım!"

Çocuğun içinde bulunduğu sosyal çevreye, televizyon programlarının içeriğine, internette gezindiği sitelere-maruz kaldığı diyaloglara çok dikkat etmek gerekir. Hiç ummadığınız bir ortamda çocuğunuz kaba ve sert davranışları öğrenebilir; bu ortamlardaki deneyimlerini de kendi kişiliğine ve sosyal hayatına yansıtabilir. Yine aile içinde şakadan bile olsa kötü söz kullanımı olmamalı, çocuğun bu durumu normalleştirmesine fırsat verilmemelidir.

Yanlış tepkilerle sorun geçiştirilmemelidir.

   Kötü söz kullanan çocuklara gülmek ya da sinirlenmek sorunun üstünü örten sonuçsuz eylemler olacaktır. Bu durumda çocuk sizi güldürmek veya sinirlendirmek istediğinde bu davranışı tekrarlayacak ve kötü söz kullanımı pekişmiş olacak, sıklığı artacaktır. Etkili çözüm ise, çocukla neden kötü söz kullanmaması gerektiği üzerine yargılamadan, eleştirmeden, dayanaklar ve örnekler göstererek konuşmak olacaktır.

Öfkeliyken kullanılan kötü sözler

Çocuklar genellikle öfkeliyken kötü söz kullanmaya başvururlar. Çünkü çocuklar olaylar karşısında verecekleri tepkileri çevresinden gözlem yaparak öğrenirler. Dolayısıyla çocuğa öfkeliyken verilebilecek alternatif tepkiler sunmalı ve bu konuda örnek olmalısınız. Küfür ettiği bir durumda “Bu durum seni öfkelendirmiş, ama neler hissettiğini karşındakine güzel yöntemlerle ifade edersen seni daha iyi anlayacaktır ve hak verecektir.” gibi kabul edici ifadelerle çocukla birlikte alternatif çözüm önerileri bulabilirsiniz.

Önceki Yazı
Sesimi Duyan Var mı?
Sonraki Yazı
Antisosyal Kişilik Örüntüsü -...