Çocuklara Hayatta Güçlü Kalmayı Öğretmek

  • 31 Ocak 2022
  • 973

“Çocuklarım için hayatta her güçlüğe katlanırım, yeter ki iyi bir işi, bir evi bir arabası olsun, sıkıntı çekmesin’’ gibi cümleleri sık sık kullanırız. Ebeveynler olarak amacımız çocuklarımızın rahatı ve huzuru için, yaşarken bir şeyler yapabilmek ve onlara bir şeyler bırakabilmektir. Bu hayat koşturmacasında maddi mirasımızı düşünüyoruz ama onlara bırakacağımız manevi mirasları zaman zaman atlayabiliyoruz. Bu yazımda siz değerli ebeveynlere manevi miraslarımızdan bahsetmek istedim.

1. Hissettirdiğiniz Güven Duygusu

Erken çocukluk döneminde yaşantımızı, özellikle 5 yaş öncesi anılarımızı otobiyografik hafıza tam gelişmediğinden hatırlamakta zorlanırız.  Hatırladığımızı sandıklarımız ise çoğu zaman bize ailemiz tarafından anlatılanlardır. Esas kalıcı olan ise hissettiklerimizdir. Yetişkin olduğumuzda bile bize çocukluğumuzu hatırlatan bir kucaklama, güven hissi içimizi hop ettirebilir. Çocukluğunda bu güven hissini yaşayan çocuklar, gelecekte kendi çocuklarına da o güven ortamını sağlayacaktır. Güvenden kastettiğimiz aşırı korumacı bir tutum ya da her konuda onun yerine hareket ederek güven duyması değildir. Güvenden kastettiğimiz belki sadece bir sarılma ya da bir sorunu olduğunda sığınıp duygularını paylaşabileceği bir ortama sahip olmasıdır.

2. Kesintisiz ilginiz

Kesintisiz ilgi; telefon, televizyon, diğer teknolojik aletler, bir başkası ile sohbet ortamı olmadan çocuklarınızla geçirdiğiniz kaliteli zamandır. Zamanın niceliğinden çok niteliği önemlidir. Saatlerce oyun oynamanızdansa yarım saatlik paylaşım dolu anlar çocuğunuzun hafızasında daha kalıcı olacaktır. Yıllar sonra birlikte geçirdiğiniz o anlarda yaptığınız paylaşımlar onların çocuklarına da miras olarak kalacaktır.

3. İnsanlar ile İletişim Biçiminiz

Ebeveyn olarak anne babamızla iletişim biçimlerimiz (resmi ya da arkadaş gibi), komşularımızla selamlaşmamız, yardımlaşmamız ve olumlu ilişkilerimiz, babaların kadına verdikleri değer, ünvanı ya da statüsü ne olursa olsun her meslekteki insana gösterdiğimiz saygı çocuklarımıza bizden kalan olumlu miraslardır.

4. Aile Ritüelleriniz

Yemekleri ailece birlikte yemeniz, bayramlarda ya da günlük hayatınızda aile büyüklerine yapacağınız ziyaretler, misafir ya da eve gelen anne-babanızı karşılayış şekliniz, anne ve baba olarak birbirinize ev işlerinde destek oluşunuz ve daha birçok aile ritüeli çocuklarınızın yetişkinlik hayatına taşıyacakları olumlu miraslardandır.

5. Zorlukla Başa Çıkma Yöntemleriniz

Günlük hayatta ve iş hayatında karşılaşılan zorluklara farklı yaklaşım şekilleri olabilir. Kimimiz en ufak zorlukta pes edebilir, söylenebilirken kimimiz bardağın dolu tarafını görmeyi başarabilir. Çocuklarımız ise zorlandığımız zamanlarda bizi tahmin ettiğimizden daha iyi gözlemlerler. Araba ile giderken sinirlenen ve değişik tepkiler veren babanın oğlu da babası ile ister istemez kendini özdeşleştirecektir. Bir yakınınızı kaybettiğinizde verdiğiniz tepkiler, eşinizle olan tartışma şekilleriniz, işinizde yaşadığınız bir sorunu çevrenizdekilere anlatırken sergilediğiniz tutum ve davranışlar birer kılavuzdur onlara.

Önceki Yazı
Cyber-Grooming Nedir? - Güvenli...
Sonraki Yazı
Çocuklarda Teknoloji Kullanımı Nasıl...