Çocuklarda Teknoloji Kullanımı Nasıl Olmalı?

  • 18 Şubat 2022
  • 919

Yapılan araştırmalar ve elde edilen sonuçlar, bilgisayar ve diğer elektronik oyunların kullanımının her geçen gün katlanarak yaygınlaştığını ve hatta bağımlılık haline geldiğini göstermektedir. Bağımlılığı oluşturan; bilgisayar, internet ve sanal dünyanın karşı konulmaz çekiciliğidir. Bilgisayar, telefon ve tabletin yanı sıra televizyon da hemen her evde bulunması ve kolay ulaşılabilir bir araç olması nedeniyle, çocuklar tarafından çok erken yaşlarda kullanılmaya başlanan bir araçtır.

Türkiye’de çocukların günde ortalama 4 saat televizyon izlediklerini gösteren araştırma bulguları mevcuttur. Araştırmalar, çocukların bu kadar yoğun bir şekilde maruz kaldıkları ve denetlenmediği takdirde onlara yaşlarına uygun olmayan mesajlar sunan televizyonun; çocukları şiddet eylemlerine yatkın hale getirdiğini ve çocukların zihin ve dil gelişimini olumsuz etkilediğini, yaratıcılığını azalttığını ve model alma yoluyla olumsuz davranışlar geliştirdiklerini göstermektedir.  

 

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Fiziksel Etkiler

Fiziksel etkiler, doğrudan sağlığı tehdit eden problemlerdir. 

- Görme sorunları,

- Duruş ve iskelet sorunları,

- Radyasyon riski,

- Hareketsizlikten kaynaklanan fiziksel sorunlar / kilo problemleri

 

Psikolojik ve Sosyal Etkiler

Teknoloji bağımlılığı diye adlandırılan ve kişinin, gününün giderek daha çok bölümünü bilgisayar / internet, televizyon karşısında geçirmesine neden olan “davranışsal bir bağımlılık” türü yaygınlaşmış durumdadır. 

Bu konuda denetimi sağlayacak kişiler olarak anne babaların hassas olmaları gereken bazı tehlike sinyalleri bulunmaktadır.

 

Çocuğun;

- Yatış saatini sabah kalkmakta zorlanacak derecede geciktirmesi, 

- Konuyla ilgili yapılan uyarılara uymaması ya da tepkili davranması,

- Yinelenen beden hareketleri sergilemesi (ileri geri sallanma, parmakları gereksiz yere oynatma) ya da kendi kendine konuşması,

- Büyümüş de küçülmüş davranışlar, fikrini benimsetme adına yeni öğrendiklerini sürekli aktarma isteği ve konu dışı konuşması,

- Aşırı sinirlilik ve sık sık hayallere dalması,

- İçe kapanması ya da göz temasının azalması/kesilmesi, 

- İnsanlarla iletişim kurmakta giderek zorlanması,

- Diğer kişilere karşı olumsuz duygu ve düşünceler beslemeye başlaması.

Ayrıca, yapılan son araştırmalarda, günümüzde Dikkat Eksikliği Sendromunun bu derece artmasının nedenleri arasında, çocukların sürekli görsel ve çok renkli / hareketli uyaranlara maruz kalmaları olduğu saptanmıştır.  

 

Anne Babalara Tavsiyeler

1. Fazla televizyon seyretmenin ve bilgisayar başında kalmanın zararlı olabileceği konusunda çocuğunuzla konuşun ve sonuçları hakkında uyarın.

2. Bilgisayar oyunları, internet ve televizyon kullanma saatlerini sınırlandırın ve bu saatler içinde çocuğunuzu sıklıkla kontrol edin.

3. Televizyon programlarında ve sinemalarda izledikleri ya da bir oyunda gördükleri şiddet hakkında onlarla konuşun.

4. Şiddet davranışının, gerçek hayatta ne kadar acı verici olduğunu ve ne tür ciddi sorunlara yol açabileceğini anlamalarını sağlayın ve sorunların, şiddet kullanmadan nasıl çözülebileceğini onlarla tartışın. 

5. Sık kullanılanlar ya da daha önce girilen sayfaların listesini kontrol ederek denetleyin.

6. Çocuğunuzun yanındayken onunla zaman geçirme imkânınız varken TV başında, telefon ya da bilgisayarla saatlerce zaman geçirmeniz olumlu bir modelleme olmayacaktır. 

7. Boş zamanlarını değerlendirmek için, birlikte zevk alacağınız, sizin de çocuğunuzdan ilgisini çeken hobi ve oyunları onlarla paylaşın.

8. Görsel uyaranlar yerine onları fiziksel, işitsel ve zihinsel aktivitelere yönlendirin. Örneğin: tiyatro, müzik vs. gibi sanat etkinlikleri, spor, grup aktiviteleri vb.

 

 

Önceki Yazı
Çocuklara Hayatta Güçlü Kalmayı...
Sonraki Yazı
Çocuklarda Karar Verme ve...