Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırabilmek İçin Öneriler

  • 1 Temmuz 2022
  • 554

Çocukların küçük yaşta kitapla etkileşimde bulunmaları çok önemlidir. Çocukların kitabı görmeleri, dokunmaları, resimleri incelemeleri, okuma alışkanlığı kazanmaları için temel oluşturmaktadır. Okuma alışkanlığının temelinin oluştuğu 0-6 yaş arasında kitap seçiminde bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalara dikkat ederek, çocuk ile kitabı tanıştırarak ve çocuğa rol model olarak kitap okuma alışkanlığı kazandırmak mümkündür.

Çocukların ilk aylardan itibaren kitapla tanıştırılması gerekmektedir. 0-6 aylık süreçte çocukların duyu organlarına hitap edebilecek, sesli, kaliteli, ağza alındığında sorun teşkil etmeyecek materyalde yapılmış, görsel ağırlıklı kitaplar seçilmelidir. 1-3 yaş arasında ABC kitapları dediğimiz varlıklar ve altında isimlerinin yazdığı kitapların seçimi önemlidir. Çocukların varlıkları tanımasını, renklerini ve isimlerini öğrenmesini sağlar. Bu sayede çevreye dair bilgileri oluşmaya başlar. Yine bu yaş grubu için seçilen kitapların kaliteli malzemeden yapılması ve kalın kartondan olmasına dikkat edilmelidir. Görsellere daha çok yer verilmelidir. Çünkü bu yaş grubu yazıdan çok resme odaklanacaktır. Resimlerdeki varlıklarında gerçekleriyle benzerlik göstermesi önemlidir. Bu yaş grubunda banyo kitapları da tercih edilebilir. Banyo kitapları çocukların banyo yaparken eğlenceli vakit geçirmesine yardımcı olur. Özellikle banyo yaparken problem yaşayan çocuk ve ebeveynler için kurtarıcı olabilir. Plastik malzemeden yapıldığı için kullanımı herhangi bir sorun yaratmayacaktır. 3-6 yaş çocuklar için kitap seçimi yapılırken, kitapta işlenen konunun yalın bir dille kaleme alınmış olmasına dikkat edilmeli. Çocukların anlayabileceği düzeyde, basit kısa cümleler olmalı. Kitapta verilen mesajın açık ve net olmasına dikkat edilmeli. Bu yaş grubu çocukların dikkat süresi kısa olduğu için kısa hikayeler seçilmeli, yaş büyüdükçe hikaye uzunlukları artırılabilir. Görsellerin bol olmasına dikkat edilmeli ve görsellerin hikayeyi anlattığından emin olmalı. Aksi takdirde çocuğa okunan ve gördükleri arasındaki tutarsızlık kafa karışıklığına neden olabilir.  

Ebeveynlere Öneriler

  • Kitap seçimi yaparken hikayeyi öncesinde okumuş olmanız gerekmektedir. Verilen mesajı öncesinde siz görmelisiniz ki çocuklara uygunluğundan emin olun.
  • Kitapların sağlamlığına ve kaliteli malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin.
  • En önemli noktalardan bir tanesi de çocuklara rol model olmaktır. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilmek için kitapları çocuklarla birlikte incelemek, yanında kitap okumak ve düzenli bir kitap okuma rutini oluşturmak gerekmektedir. 

 

 

Önceki Yazı
Çocuklara Bütçe Yönetimi Öğretmek
Sonraki Yazı
Avantajlı Tarafları ile Online...