Çocuklarda Dil Gelişimini Destekleyen Etkinlikler (24-30 Ay)

  • 26 Mayıs 2022
  • 1481

Anne, baba, mama gibi 1 yaşında dile dökülen sözcüklerin, ''baba gel, anne git'' şeklinde kısa cümleler halini alması 2 yaşını bulmaktadır. Meraklı yanı ile bilinmeyenin keşfine çıkan 2 yaş çocuğu birbiri ardına sorduğu sorular ile dil hazinesine birçok sözcük katmaktadır. Bu yaş çocuğu soru sormayı fazlası ile sevdiği için ebeveynleri de bu soru sorma arzusundan yararlanıp dil gelişimini destekleyici etkinlikler ile bir yandan soruları cevaplamaya çalışırken bir yandan da dil gelişimine katkıda bulunabilirler. Peki bu etkinliklerin hazırlanma aşamasında ebeveynlerin nelere dikkat etmeleri gerekmektedir?

Etkinlikler Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

1) Çocuğun gelişim özellikleri ve gelişim düzeyi tespit edilmelidir (Yaş grubuna göre ilerleyen bir gelişim gösteriyor mu sorusunun cevabı önemlidir)

 

2) Çocukla iletişim kurulurken kullanılan sözcükler, onun anlama düzeyine uygun olmalıdır (Ebeveynin ve çocuğun anlayabileceği ortak bir dil geliştirmek).

 

3) Çocuğun ilgi alanları belirlenmelidir. Çocuğa sıkıcı gelen bir etkinliğin dikkat düzeyini etkileyeceği için öğretici yanı olmayacaktır.

 

4) Etkinlikler çoklu bir amaca hizmet etmesine özen gösterilmelidir. 5 duyu organına hitap eden bir oyun aynı zamanda anlama ve ifade etmeyi de içermelidir.

 

5) Çocuk ile etkinlik gerçekleştirecek kişinin çocuk için iyi model olması önemlidir. Çocuğun doğru ve güzel konuşması için öncelikle çevresindeki yetişkinlerin doğru ve güzel konuşması gerekir.

 

6) Çocuk bir etkinlikle uzun süre ilgileniyorsa etkinlik değiştirilmemelidir. Bu durum, çocuğun

o etkinlikte öğrendiği bir şeylerin olduğunu gösterir. Onun dışında sıkıldığı fark edildiğinde etkinliğin devam edilmesinde ısrarcı olunmamalıdır.

 

7) Unutulmamalıdır ki çocuk, yapılan etkinliğe ne kadar istekli olursa o kadar çabuk öğrenir (Milli Eğitim Bakanlığı, 2015).

Çocuklarda Dil Gelişimini Destekleyen Etkinlikler (24-30 Ay)

 

Bu Kimin?

 

Taklit edebilmesi için basit, anlaşılır ve gramer kurallarına uygun konuşmaya devam edin. Çocuğa ve size ait eşyaları ortaya koyun. Çocuk çorabını seçin. “Bu kimin?“ deyin. Çocuğun kendine ait olduğunu söylemesini bekleyin. (Burada yanlış cevap verdiğinde hayır demek yerine sadece çocuğu işaret ederek doğru cevabı söyleyin: ''Senin'')

Şarkı Söylüyorum

 

Resimlerden faydalanarak şarkı sözlerini öğretin. Şarkı ve oyunlar çocukları dildeki ritim ve seslerle tanıştıracaktır.

 

Bedenimi Tanıyorum

 

Bedenindeki organları (baş, kulak, burun, bacak vb.) öğretilirken aynı anda ilgili organ da gösterilmelidir. ( Somut örnekler bu yaş grubunun öğrenme aşamasında kritiktir)

 

Kavramları Öğreniyorum – Büyük ve Küçük Kavramı

 

Resimler ve çevresindeki nesneler ile ilişki kurularak büyük ve küçük kavramları öğretilebilir  (Bağcı Ayrancı, 2018).

Kaynak:

 

Bağcı Ayrancı, B. (2018). 0-12 yaş dil gelişimi uygulamaları ve yapılması gerekenler. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 8 (1) , 13-34 .

 

https://dergipark.org.tr/en/pub/kusbd/issue/35805/339756

Milli Eğitim Bakanlığı (2015). 0-72 Ay Dil Gelişimi. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi. Ankara.

 

https://tinyurl.com/747jmmxf

Önceki Yazı
Çocuklara Pozitif Sınırlar Koyabilmek
Sonraki Yazı
Duygusal Boşanma ve Çocuklar...