- 7 Mayıs 2022
- 1169
Çocuklarda tırnak yeme davranışı genel olarak 3-5 yaş arasında görülmektedir. 3 yaş öncesinde nadiren görülen bu davranış, yapılan bir araştırmaya göre 3-5 yaş aralığındaki çocukların %33'ünde görülmektedir. Tırnak yeme davranışı temelini uyumsuz davranışlar oluşturmaktadır. Çevreleriyle olan problemleri çocukları tırnak yemeye sevk etmektedir. Tırnak yeme davranışının nedenleri kabaca, mastürbasyon olarak kullanma, oral dönemde kalma, stres ve uyumsuz davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklar cinsel dürtülerini tırnak yemeyle bastırdığı görülmektedir. Oral dönemde bakım veren kişilerin çocuğa olan tutumları (ağzına bir şey aldığında eline vurma, çevreyi keşfetmesine izin vermeme gibi) çocukları tırnak yemeye sevk etmektedir. Bunların yanında ailenin çocuğa olan baskıcı tutumları, arkadaş ortamında tercih edilmeme, yetersiz ilgi, çocuğun davranışlarına aşırı tepki, kızma, bağırma, kardeş kıskançlığı gibi nedenler çocukta strese ardından uyumsuz davranışlara ve tırnak yeme davranışına neden olmaktadır.
Tırnak yeme davranışı ağırlıklı olarak sosyal çevreden öğrenilmektedir. Çocuğun arkadaşlarında veya ailesinde bu davranışı görmesi tırnak yemesine sebep olmaktadır. Aile bu süreçte çocuklarına rol model olmalıdır. Sınıfında tırnak yiyen bir çocuk olduğunda öğretmenler aile ile iletişimde olmalı ve davranış baskı kurmadan azaltılmaya çalışılmalıdır. Aile ve öğretmenler çocuğa anlayışlı olmalı, baskıcı, otoriter tutumdan uzak durmalıdır.
Tırnak yeme davranışı toplumsal baskı, ailenin tutumu gibi faktörlerle kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha çok görülmektedir. Bu süreç erken ergenlik dönemine kadar devam etmekte, erken ergenlik sonrasında ise erkeklerde daha çok görülmektedir. Bunun sebebi, yapılan bir araştırmaya göre yine kızlarda toplumsal olarak bu davranışın hoş karşılanmaması veya kızların tırnak bakımına verdiği önem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki çocuğumuz tırnak yeme davranışı gösteriyorsa;
-Ebeveynlerin veya bakım verenin çocuğun oral dönemini sağlıklı atlatmasını sağlamalıdır.
-Fallik dönemde çocuklar doğal olarak cinsel yönelimler göstermektedir. Bu süreçte çocuklara davranışları karşısında aşırı ve sert tepki, kızma, bağırma davranışı gösterilmemelidir.
-Çocuğunuz tırnak yeme davranışı gösterdiğinde çocuğu anlamaya çalışmalısınız. Çocuğunuz onu anladığınızı hissetmeli.
-Aile içinde baskıcı davranışlar göstermemeli, çocuğun sizinle (ebeveynleriyle) kaliteli zaman geçirmesine özen göstermelisiniz. Çocuk anne ve babasının onu sevdiğini, kendisiyle ilgilenildiğinin farkında olmalı.
-Çocuklar anlaşıldığını hissettiğinde ve sizin onu dinlediğini hissettiğinde kendini değerli hisseder. Bu değeri çocuğa hissettirmelisiniz. Toplumda yayılan ''çocuktur ne anlar'' düşüncesini yıkmalı, çocuğunuzun birey olduğunu kabul etmeli, bunu çocuğunuza göstermelisiniz.
-Çocuğu kaygılandıran durumlardan uzak tutmalısınız. Aile içi problemlerden çocuk uzak tutulmalıdır.
-Çocuğu tırnak yerken gördüğümüzde, ilk olarak yapılması gereken çocuğun ilgisini farklı yöne çekmektir. Sevdiği bir etkinlik, birlikte oyun oynama teklifinde bulunmak gibi seçenekler sunulmalı.
-Çocuk tırnak yeme davranışı gösterdiğinde eline vurma, kızma ve yargılayıcı tutumlardan kaçınılmalıdır.
-Çocuk tırnak yeme davranışından vazgeçmesi için zorlanmamalıdır. Bu daha çok yemesine ya da baskı altına almasına sebep olmaktadır.