Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

  • 27 Nisan 2022
  • 647

Yetişkinler tarafından kullanılan dil, duygu ve düşüncelerin aktarımını kelimelerle sağlamaktadır. Yetişkin bir birey kendini ve yaşadığı bir olayı ifade ederken, kelimelerin gücünü kullanmaya çalışır. Oysa, dil kullanımını yeni yeni kazanmaya başlayan bir çocuk için bu, kendini ifade etmeye çalışırken zorluk yaşamasına sebep olabilmektedir. Kendini veya zaman zaman kelimeler ile ifade etmekte zorlandığı yaşam olaylarını anlatabilmek için bir araca ihtiyaç duymaktadır. İşte çocuk dünyasındaki formu ile bu dil, oyundur.

 

Oyun, genel ifadeleri ile; 

- Bir iletişim aracıdır.

- Çocukların için oyun, doğal ortamın bir dışa vurumudur.

- Yetişkinler konuşur, çocuklar oynar.

- Yetişkinler kelimeleri kullanır, çocuklar oyuncakları kullanır (Aknet Akademi, t.y.).

Oyun Terapisi Nedir?

 

Kottman (2011)' a göre oyun terapisi, küçük çocuklarla danışma yapmanın bir yoludur ve oyunu çocukların kendilerini doğal bir şekilde ifade edebilme aracı olarak görmesine dayanmaktadır. Bu yetişkinlerin yaşadıkları güçlükleri konuşarak ifade etmelerine benzer olarak çocukların duygularını ve problemlerini oynamaları yani canlandırmaları veya oynayarak ortaya çıkarmaları yani keşfetmeleri anlamına gelmektedir (Axline, 1981 Aktaran Kiye ve Yalçın, 2021: 289).

 

Oyun, kullanımı ile kişilerarası bir iletişim aracı konumundayken aynı zamanda çocuğun kendini ve çevresini keşfetmesinde, çeşitli rolleri deneyimlemesinde (bu aynı zamanda empati gelişimini desteklemektedir) faydalı bir araç haline dönüşmektedir. Bu keşif yolculuğunda, çocuğa öğreten değil de rehberlik eden bir konumda olan bir terapist eşliğinde, çocuklar için psikolojik danışmanlık olarak oyunun terapide kullanılın hali, oyun terapisidir. Vermek istediği temel mesajı ise; Seni duyuyorum ve seni önemsiyorumdur.

Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

 

Oyun terapisinin birçok türü vardır. Bunlardan biri deneyimsel oyun terapisidir. Deneyimsel oyun terapisi, çocukların dünyayı bilişsel bir şekilde değil, deneyimsel bir yolla algılar anlayışına dayanır. Çocuklar, kuşkuları, soruları, korkuları, öfke ve çözümlenmemiş diğer duyguları yaşarken, tüm duyularıyla işlem yaparlar (Perry, Pollard, Blakely, Baker ve Vigilante, 1995; akt. Candan, 2017: 29).

 

Deneyimsel oyun terapisini diğer türlerinden ayıran bir özelliği çocuğun oyunda kullandığı metaforların önemle üzerinde duruyor oluşudur. Örneğin “Ormandayız ve etrafımda böcekler var” diyerek oyun kurgulayan bir çocuk, “Korkuyorum” duygusundan daha öte bir şeyler anlatmaktadır. Bir metafor çocuk adına binlerce ifadeyi anlatabilir ve çocuğun yaşadığı travmatik deneyime dair ipuçları sunar. Metafor, gerçeğe açılan bir köprüdür (Oyun Terapileri Enstitüsü, t.y.).

Kaynak:

 

Aknet Akademi (t.y.). Oyun terapisi ders notları.

Candan, S. (2017). 3-10 yaş arası gelişimsel problemleri olan çocuklarda çocuk merkezli oyun terapisinin etkisinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

 

https://tinyurl.com/2p9bzkbm

Deneyimsel Oyun Terapisi. (t.y.). Oyun Terapileri Ensititüsü

 

https://oyunterapileri.org/ekoller/deneyimsel-oyun-terapisi/

Kiye, S. ve Yalçın, İ. (2021). Oyun terapisi ve oyun terapisinin gruplarda kullanımı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi , (51) , 287-303 .

 

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1431639

Önceki Yazı
Çocuklarda Drama Çalışmaları ve...
Sonraki Yazı
Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde...