Dezavantajlı Tarafları ile Online Psikolog

  • 21 Temmuz 2022
  • 556

Dünyanın herhangi bir yerinde yaşıyor olmak, çalışan için işinden izin almak gibi hem ulaşım hem de mali kaynakların zarar görmemesi, diğer taraftan ise danışmanlık hizmeti almak isteyen bireylerin bu konuda çekincelerinin olması ya da sosyal anksiyete, agorafobi gibi psikolojik hassasiyetleri olan bireyler, yabancı bir ülkede bulanan ve dil sorunu yaşayanlar ve engele sahip olan bireyler için yüz yüze danışmanlığın tercih edilmiyor/edilemiyor olması üzerine farklı yolların denenmesi, günümüzde online danışmanlık hizmetleri ile mümkün hale gelmiştir (Andersson, 2010; Joinson, 1998; akt. Bozkurt, 2013). İşte bu imkanı sağlayan online danışmanlık hizmetlerinden biri de online psikolog hizmetidir.

 

          Hem maddi hem de psikolojik ve fiziksel olmak üzere birçok açıdan avantajlı taraflara sahip, online danışmanlık hizmetleri içerisinde yer alan online psikolog hizmetinin artıları olduğu kadar iyileştirilmesi gereken tarafları da mevcuttur. Bunun, danışmanlık hizmeti almak isteyen bireyler tarafından bilinmesi yaşanabilecek birtakım olumsuzluklara karşı ön hazırlık niteliğinde olacaktır.

Dezavantajlı Tarafları ile Online Psikolog

1) Danışanın beden hareketlerinin tam olarak görünemiyor olması: Danışman – danışan arasında kurulan terapötik ilişkide danışanın doğru analiz edilebilmesi, ''anlaşılıyorum'' duygusunun  oluşabilmesi için önemlidir. Çünkü anlaşılmak, güven duygusunun oluşması için de bir zemin hazırlamaktadır. İşte online psikolog hizmeti ne kadar görsel ve sözel olarak ifadelerin yer aldığı bir platform olsa da (video konferans gibi), yüz yüze yapılan terapide olduğu gibi olmayabilir, online ortam danışanın beden mesajlarının net bir biçimde anlaşılmasını zorlaştırabilir.

 

2) Teknik aksaklıkların yaşanma ihtimali: Danışman ya da danışan kaynaklı, en nihayetinde internet aracılığıyla olduğu için zaman zaman internet kesintileri, ses ya da görüntüde teknik aksalıklar yaşanabilmektedir.

3) Danışmanlık hizmeti almak isteyen bireyin psikolojik durumunun online danışmanlık hizmetlerine elverişli olmaması: İntihar düşünceleri ve gerçeği değerlendirme güçlükleri sergileyenler, hali hazırda şiddet ya da cinsel istismara maruz kalanlar ve komorbid psikiyatrik rahatsızlıkları olanlar için pek de işlevsel olmayabileceği belirtilmektedir (Abbott, Klein ve Ciechomski, 2008  Aktaran Piri, 2011: 219-220).

4) Danışmanın yetkinliği konusundaki sınırlılıklar: Hem kanuni hem de etik zorluklar online danışmanlık hizmetlerinde dezavantajlar arasında tartışılması gereken bir başlıktır. Danışman kimdir? Yetkinliği ne kadardır? Acil durumlarda ne yapması gerektiğini bilmekte midir (Piri, 2011) ? Bu soruların sorulması gerekmektedir. Bu soruların cevaplarına en azından dolaylı yoldan da olsa ulaşabilmek için; seanslara başlamadan önce danışmanın diplomasını, aldığı eğitimleri ve çalışma alanı hakkında bilgi almak iyi bir başlangıç olacaktır.

 

Kaynak:

Bozkurt, İ. (2013). Psikolojik yardım uygulamalarında yeni trend: online terapiler. International 

 

Journal of Human Sciences, 10 (2), 130-146.

 

https://tinyurl.com/cfbwsybf

Piri, S. (2011). İnternet tabanlı psikolojik hizmetler ve bu alana özgü etik ilkeler: Bir gözden 

 

geçirme. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 28(2), 213-231.

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/620155

Önceki Yazı
Çocuklarda Kaygı
Sonraki Yazı
Online Psikolog Herkes İçin...