- 21 Temmuz 2022
- 502
Psikolojik danışmanlık hizmetinde doğrudan danışana yapılan bir yardım söz konusu olduğundan, bireylerin bu yardımı alırken nelere dikkat ettikleri, ne şekilde almak istedikleri ve bu yardımı almaya engel olan ya da olabilecek durumların neler olabileceğinin danışan olma ihtimali olan katılımcılar tarafından değerlendirilmesi önemlidir (Erdem ve Özdemir, 2020: 335).
Psikolojik danışmanlık hizmeti, bu hizmeti almak isteyenin bir talep oluşturması ve bu talebini karşılayabilecek yüz yüze ya da online platformların varlığı ile mümkündür. Online psikolog hizmeti de bunu sağlamaktadır. Ancak hizmeti almak isteyen bireyin önce kendine sorması gerekenler ve aynı zamanda danışmanlık hizmetinin ne olup/ne olmadığı noktasında bilmesi gerekenler vardır.
Online Psikolog Herkes İçin Uygun Mudur?
1) Geleneksel olmayan (online danışmanlık) ortam için danışanın bilgilendirilmesi: TPD (2004)' e göre online ortamda sağlanan danışmanlık hizmetinde, danışman tarafından sürecin nasıl ilerleyeceği, danışmanın kim olduğu (kendini tanıtması), verilecek hizmetin yararları ve olası riskleri, riskler için alınacak önlemler neler olmalı şeklinde bir bilgilendirme yapması gerekmektedir (bu bilgiler ön görüşmede verilebilir). Dolayısıyla hizmeti talep eden kişi bu bilgileri aldıktan sonra kendine uygun olup olmadığına karar verebilmektedir.
2) Yaş ayrımı gözetmeksizin gönüllük esası: Terapötik ilişkiyi içeren tedavi süreci; danışan açısından “istek ve güven”, terapist açısından ise, “sabır ve özveri” yönelimlidir (Öztürk ve Ayhan, 2021: 138). Danışmanlık hizmeti almak ve devam ettiyor olmak gönüllük ile mümkündür. Ergen bir danışan düşünüldüğünde, eğer ailesi tarafından getirilmiş ise bu başlangıçta bir şekilde gelmesini sağlarken, devamlılığı konusunda güvence oluşturmamaktadır.
3) Gizlilik esası: Danışman, hizmet verdiği bireyin, ona verdiği bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür. TPD (2004)' e göre ancak sadece a) danışanın kendine, danışmanına ve diğer insanlara yönelik bir zarar verme durumunda ve/veya verecek olma olasılığında, b) danışanın yaş sınırının olduğu (18 yaş altı ya da cezai ehliyeti olmayan yaşlı bireyler) ve engel durumunun olduğu her türlü kötüye kullanım durumunda gizlilik ilkesini ihlal edebilmektedir.
4) Kendini keşfetmeye açık olmak: Son olarak, en mühimi, danışmanlık hizmeti alacak bireyin kendi iç dünyasını keşfetmeye, yaşamının bir noktasında artık sorun yaratan yerleri değiştirmeye ve danışmanı ile işbirliğine açık oluyor olmasıdır.
Kaynak:
Erdem A. ve Özdemir M. (2020). Çevrimiçi ve yüz yüze psikolojik danışmaya ilişkin algıları
keşfetmek: Nitel bir çalışma. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 12 (1), 331-363.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1283988
Öztürk, E. ve Ayhan, H. (2021). Psikoterapinin temel İlkeleri ve temel bileşenleri. Artuklu İnsan ve
Toplum Bilim Dergisi, 6 (1), 136-158.
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1680596
Türk Psikologlar Derneği. (2004). Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği.