Online Terapi Nedir?

  • 21 Temmuz 2022
  • 509

Her yaş grubunun kendine ait özellikleri ve görevleri olmasının yanı sıra yaşının getirdiği ve gerektirdiği, yönetmesi gereken bazı krizli yaşam olayları da mevcuttur. Her kriz bir nevi yenilenme, bir kabuk değiştirme süreci olarak düşünülebilir. Yeni bir dönemin, yeni bir düşünce yapısının, yeni davranış biçimlerinin başlangıcı için bir sonlanma sürecine ihtiyaç vardır. Dolayısıyla yaşamın bir noktasında, tıkanma ve sıkışma durumu var ise bunu yeni olana dönüştürebilmek (kişinin bunu istemesi ve çaba göstermesi önceliklidir) alınan profesyonel psikolojik destek ile mümkün hale gelebilmektedir.

Psikoterapi Nedir?

 

    Psikoterapi; zihinsel ve duygusal bozuklukları, iletişim çatışmalarını ve problemlerin içyüzünü konuşmayı, rahatsızlık belirtilerinden kurtarma hedefiyle sosyal ve çalışma hayatının fonksiyonlarını geliştirmeyi sağlayan davranışsal değişiklikleri, kişilik gelişimini cesaretlendirmek üzere tasarlanmış psikolojik teknikler kullanılarak yapılan tedavidir (Answers.com, Health, 2007 Aktaran Linden ve Hewitt, 2017: 202). Psikoterapi her ne kadar psikolojik ihtiyaçların giderilmesi hususunda kullanılan bir ''teknik'' olarak varlığını sürdürse de, özünde ben ve öteki (danışman ve danışan) mizanseninin tekrar tekrar canlandırıldığı insani bir ilişki yatmaktadır. Psikoterapi mekanik bir süreç değildir. Güven temeline dayanan kişiler arası etkileşimin olduğu, psikolojik bir sağaltımdır. İşte günümüzde, bu hiç bir yanı ile mekanik olmayan terapiyi, mekanik bir hizmet aracının desteği ile ihtiyaç duyan bireyin, nerede olursa olsun yanı başına getirebilen bir hizmet mevcuttur: Online terapi.

Online Terapi Nedir?

       Akıllı cihazların günümüzde yaygınlaşması ile birlikte danışman ve danışan mekan olarak farklı yerlerde olsalar dahi, zaman olarak aynı anın içerisinde, anlık olarak iletişim kurabilmektedirler. Böylece online terapi, anlık yazışma (sms vb.), telefon görüşmesi ve video konferans (zoom vb.) olmak üzere üç farklı aracı yöntemi ile gerçekleşebilmektedir (Titov vd., 2010 Aktaran Bozkurt, 2013). Online terapinin, sözel ve görsel olarak tanımlanabilecek olan bu kısımının yanı sıra, yine günümüzde yavaş yavaş sık kullanılanlar arasına dahil edilebilecek olan diğer uygulama yönetimi de e-posta ya da e-bültenler ile yürütülen danışmanlıklardır. Childress vd. (1998)' e göre sözel olmayan ve görselliğin kısıtlı olduğu bu türün; belirli koşullar sağlandığı sürece, özellikle uzak mesafelerde  oturanların,  yüz-yüze  terapiye  gelmeye çekinenlerin,  düzenli  iş saatlerinden  fırsat  bulamayanların  ve  yaşlı  olup  hareket  kabiliyeti  kısıtlı olanların  bu  yöntemle  daha  sağlıklı  terapi  alabileceklerini  belirtmektedirler (Aktaran Bozkurt, 2013: 135). Bu çeşitliliği ile online terapi, iki tarafında (danışman-danışan) etik bir anlayış ile terapötik çerçeveyi korudukları sürece, kullanışlı ve yararlı bir sistem olarak kalmaya devam edecektir.

Kaynak:

Bozkurt, İ. (2013). Psikolojik yardım uygulamalarında yeni trend: online terapiler. International 

 

Journal of Human Sciences, 10 (2), 130-146.

 

https://tinyurl.com/cfbwsybf

Linden, W. ve Hewitt, P. L. (2017). Klinik psikoloji – bir modern sağlık uzmanlık alanı. (M. Şahin, 

Çev.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Önceki Yazı
Online Psikolog Herkes İçin...
Sonraki Yazı
Online Psikolog Seçerken Nelere...