Online Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • 21 Temmuz 2022
  • 503

Fiziksel rahatsızlık yaşayan bir hastayı düşünelim. Hastalığın doktor tarafından tanımlanması ile birlikte bir tedavi süreci işlemektedir. Fakat hastanın, bedeni üzerinden yapılacak tedavide öncelikli olarak baktığı şey doktorunun işinin ehli olup olmadığı olacaktır.  Aynı durum bu kişinin psikolojik sağlığı için de geçerlidir. Bu sebeple, psikolojik danışmanlık alma talebini oluşturmadan önce, danışmanlık almak isteyen kişinin bazı önemli noktaları gözden kaçırmaması gerekmektedir. Bu dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar danışmanlığın hangi platform üzerinden yapılıyor (yüz yüze ofis ortamında ya da online bir platformda) oluşuna bakılmaksızın temel oluşturan maddeleri içermektedir.

Online Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

      1) Danışmanlık hizmeti almak istenilen uzmanın mezuniyet bilgilerini öğrenmek: Birey, psikolojik destek almak istiyorsa, bu desteği sunanlar ruh sağlığı alanında çalışan yetkili (psikiyatr, psikolog, psikolojik danışman gibi) kişiler olması gerekmektedir. Bunun için diplomayı mümkünse görmek istemek önemlidir. Bir kişinin (a) psikolog olduğu lisans diplomasıyla, (b) klinik psikolog olduğu ise yüksek lisans diplomasıyla doğrulanabilir ... Herhangi bir kuşku halinde kişiden diplomalarını ve psikoterapi için gerekli eğitim sertifikalarını göstermesini talep ediniz (TPD, 2020).

 

   2) Hizmet alınacak uzmanın yetkinliğini araştırmak: Danışman seçiminde acele karar vermekten kaçınmak gerekmektedir. Yetkin bir kişi ile çıkılan bu yolculuk psikolojik olarak zarar görmemek açısından, kritik olacaktır. Bunun için, klinik alanda yeterliliğe sahip, yani uygulayacağı terapi yöntemi için eğitimlerini tamamlamış olması gerekmektedir.

 

     3) Psikolojik desteğin, öğüt verme/öğüt alma ile şekillenen bir hizmet olmadığını bilmek: Psikoterapi sürecinde danışanın düşünce, duygu ve davranışlarının yanlış olduğu gösterilebilir ancak bunu bir yargı kavramı içerisinde gerçekleştirmemek, terapistin yeteneğine ve bilgi birikimine bağlıdır (Kozacıoğlu, 1988; Öztürk, 2020a; akt. Öztürk ve Ayhan, 2021: 139).

 

      4) Kesinlik, kesin çözüm gibi ifadelerin yer almamasına dikkat etmek: Psikoloji bir bilimdir. Bilimde kesin yada %100 çözüm gibi ifadelere yer verilmemektedir. Dolayısıyla bu tip söylemlerin olduğu görüşmelerden uzak durmak yerinde olacaktır.

 

    5) Son olarak, danışman arayışında geniş kapsamlı ve detaylı olarak, internet üzerinden online terapi ve online psikolog ile ilgili makaleler okumak ön bir bilgi oluşturmak ve nelere bakılması gerektiğini bilmek açısından yararlı olacaktır.

Kaynak:

Öztürk, E. ve Ayhan, H. (2021). Psikoterapinin temel İlkeleri ve temel bileşenleri. Artuklu İnsan ve 

 

Toplum Bilim Dergisi, 6 (1), 136-158.

 

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1680596

Türk Psikologlar Derneği. (2020). Sıkça Sorulan Sorular.

https://tinyurl.com/yckxp5u8

Önceki Yazı
Online Terapi Nedir?
Sonraki Yazı
Online Psikolog Nedir?