- 21 Temmuz 2022
- 597
Günümüz dijital araçları aracılığıyla evde/okulda/işyerinde, şehir dışında ya da yurtdışında, bulunulan konumdan bağımsız olarak tek tıkla ulaşılabilen alanlar neredeyse sınırsız hale gelmektedir. Bu, bireyin aynı zamanda psikolojik destek ihtiyacını sağlayabildiği online psikolojik destek platformları için de geçerlidir. Fakat bu platformların fazla oluşunun yanı sıra sağladığı hizmetin kalitesi, bu sistemde yer alan danışmanlar ile mümkün olabilmektedir.
Online psikolog hizmeti, bir psikolojik danışmanlık hizmetidir. Psikolojik sağlık, beden sağlığı kadar değerlidir ve danışmanlık sürecinde, alanında uzman olan profesyoneller ile emin ellerde olması mühimdir. Bu sebeple, bu hizmeti almadan önce psikolog kimdir? Ne iş yapar? Kimler psikolog ehliyetine sahip olabilir? Online psikolog nedir? Bunların bilinmesi, doğru seçim yapabilmek için kritiktir.
Psikolog Kimdir? Psikolog Kime Denir?
YÖK tarafından kabul edilen psikoloji lisans programlarından lisans derecesi (4 yıllık) ile mezun olan kişiler, psikolog unvanı kullanma hakkı taşımaktadır. Psikologlar, bireyin bireysel ve toplumsal tutum, davranış, düşünme ve duygu durumlarını inceleyen; davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel tanım ve açıklamalarını temel alan meslek mensuplarıdır (TPD, 2020). Psikoloji bilimi, insana dair olanla ilgilenir; duygu-düşünce-davranış üçlüsünü incelemekte ve irdelemektedir.
Psikoloğun işi insanı anlamak, ihtiyaçlarını belirlemek ve olumluya doğru gelişmesine katkıda bulunmaktır (Alkan, 2015: 363). Psikolojinin birçok alt alanı da mevcuttur. Başta günümüzde ismini daha fazla duyuran klinik psikoloji olmak üzere; gelişim psikolojisi, bilişsel psikoloji, sağlık psikolojisi, eğitim psikolojisi, sosyal psikoloji ve adli psikoloji olmak üzere insanı farklı alanlarda anlamayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Online Psikolog Nedir?
Bir psikologdan psikolojik destek almadan önce, psikoloğun kim olduğu ve ne yaptığı ile ilgili bir alt yapı oluşturulduktan sonra, geriye destek almak isteyen bireyin seçim yapması kalmaktadır. Online psikolog tanımı ise günlük dile yeni yerleşmiş bir genel çerçeveyi ifade etmektedir. Bu çerçevenin içerisinde, bu desteği çevrimiçi ortamda sunan psikologlar, uzman psikologlar, klinik psikologlar ve psikolojik danışmanlar yer almaktadır. Dolayısıyla yalın bir ifade ile ruh sağlığı çalışanlarının tek bir çatı altında buluşmasıdır. Hızlı ve çabuk ulaşılabilirliği sayesinde online psikolog hizmeti günümüzde talep edilir hale gelmiştir.
Kaynak:
Alkan, N. (2015). Yükseköğretimde psikoloğun değişmeyen rolü. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi ,
5 (3) , 361-366 .
https://dergipark.org.tr/en/pub/higheredusci/issue/61508/918495
Türk Psikologlar Derneği. (2020). Sıkça Sorulan Sorular.