Neden Online Psikolog?

  • 21 Temmuz 2022
  • 362

Rutin işlerin yapıldığı gündelik hayat içerisinde, güneşin doğuşu ile batışı arasında geçen sürede birçok yaşam olayı ile karşılaşıyor olmak birey için kaçınılmazdır. Gün içerisinde genellikle çevresel kaynaklı, bedensel ve psikolojik olarak dengeyi bozan faktörlere stresör adı verilmektedir. Turan ve Aksoy Poyraz (2015)' a göre stresörler yaşam içerisinde her zaman var olacaktır, bu noktada psikoterapi stres kaynağını tespit ederek (değiştirilebilir ve değiştirilemez olarak ayırarak), bireyin bunları yönetebilmesi için çeşitli stratejiler oluşturmasında etkili bir yöntemdir.

 

    Psikoterapi yöntemleri, bireyin zaman zaman yaşadığı yaşam zorlukları ve zorlukları aşarken tıkandığı noktalarda da stratejiler sunarak, yeni yollar açılmasını sağlayarak aslında bireyin iyilik halinin korunmasını sağlamaktadır. Bu desteğe hızlıca ulaşabilmek ise artık günümüzde saatleri ve günleri değil saniyeleri almaktadır.

Neden Online Psikolog?

 

       Covid -19 salgınından önce de var olan online hizmetler kullanılmaktaydı fakat çoğunluk tarafından talep edilmediği için görünür de değildi. Şimdi ise online hizmet sisteminin gerçekten çalışıp çalışmadığı Covid-19 salgının hayatlara girişi ile test edilmiştir.  Poletti vd. (2020)' e göre kuşku ile bakılan online terapi hizmetlerinin, literatür (bilimsel veriler) incelendiğinde depresyon, anksiyete bozuklukları, tssb başta olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde hem etkili hem de alternatif bir uygulama olduğu kaynaklara geçmiştir (Aktaran Yazıcı, Altun, Tosun ve Özdemir, 2021). 

 

        Online psikolog hizmeti, ister cep telefonu ister bilgisayar üzerinden fark etmeksizin, çevrimiçi ortamda danışman ile danışanın birlikte belirlediği bir zaman diliminde, evde ya da iş saatleri içerisinde verilen molalarda, sadece randevu oluşturularak alınan bir hizmettir. Avantajları kadar dezavantajlarının olması da beklenen bir durumdur. Çünkü her şeyden önce bireyin müdahale edebileceği sorunlar olduğu kadar müdahale edemeyeceği (internet kesintileri gibi) sorunlar da yaşanması olası ve doğaldır. Bunun dışında, online psikolog hizmeti içerisinde ön görüşme yapılarak, bireyin yaş grubuna (çocuk – ergen – yetişkin),  ona uygun olan terapi yaklaşımına (Bdt, psikodinamik, EMDR ya da cinsel terapi, aile terapisi gibi) göre oluşturulan bir yol haritası ile hızlıca desteğe ulaşmak mümkündür. 

Kaynak:

 

Turan, Ş. ve Aksoy Poyraz, C. (2015). Günlük yaşam stresiyle baş etmek için kullanılan psikoterapi 

 

yöntemleri. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 3, 133-140.

 

https://tinyurl.com/2hxzdwkx

 

Yazıcı, H., Altun, F., Tosun, C. ve Özdemir, M. (2021). Covid-19 salgının ilk aylarında gözlenen 

 

psikolojik problemler ve ruh sağlığı uzmanlarının bu problemlere çevrimiçi (online) yollarla 

 

müdahale etmeye ilişkin deneyimleri". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 25 

 

(4) , 1460-1484.

https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunisosbil/issue/67367/900363

Önceki Yazı
Online Psikolog ile Kaç...
Sonraki Yazı
Online Psikolog Etkili Oluyor...