- 21 Temmuz 2022
- 501
Psikoterapinin, ruh sağlığı alanında, bu alanın profesyonelleri tarafından çok kez kavramsal olarak tanımlaması yapılmıştır. Genel bir çerçeve içerisinde, doğru ya da yanlış olarak bakılmaksızın, herkesin tanımı ''kişisel bakışı'' kadar yer etmektedir. Çünkü en nihayetinde, psikoterapi insan ilişkisi zemininde yapılan görüşmelerdir. Erickson (t.y)' a göre psikoterapi; iki kişinin bir odaya girdiği ve birinin diğerinin ne istediğini bulmaya çalıştığı bir süreçtir (Aktaran Pulat, 2020: 23).
En bilinenleri başta olmak üzere psikanaliz, bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik terapi, EMDR, şema terapi ve çözüm odaklı terapiler günümüzde kullanılan terapi yaklaşımlarıdır. Seans süresi ve saatleri, seans içi uygulanan teknikler vb., kendi içlerinde farklılıklar içermektedir. Peki geleneksel olan (yüz yüze) terapilerde terapi süreci nasıl işlemektedir? Online psikolog hizmetinde bu süreç nasıl gerçekleşmektedir?
Geleneksel Terapi Sürecinin İşleyişi
Pulat (2020)' a göre günümüzde yaklaşık 500' e yakın terapi yaklaşımı bulunmaktadır ve çoğunluğu da kendini alanında kanıtlamış kuramlardan oluşmaktadır. Buna rağmen ''herkese'' hitap edebilecek bir genellikte terapi yaklaşımı yoktur. O halde, terapi ne kadar sürer? Kaç seans olması gerekmektedir? şeklinde kafaları meşgul eden sorulardan önce terapi almak isteyen bireyin kendine uygun olacak bir terapi yaklaşımını tercih etmesi gerekmektedir. Bunu da yine bir uzmandan yardım alarak gerçekleştirebilir. Örneğin; bilişsel davranışçı yaklaşımdan alınacak terapide; dışarıdan alınan bilginin doğru işlenip yorumlanması, bunların işlevsel hale getirilerek, duygu ve davranışlarda gerçeğe uygun ve işlevsel olana yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Danışana bu gerçekçi düşünme biçiminin kazandırılması için de somuta dönüştürme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple de seans dışında verilen ödevler büyük önem taşımaktadır. Seans süresi yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası olmakta ve yine yaklaşık olarak 14-16 seans arasında terapi sonlanmaktadır.
Online Psikolog ile Kaç Seans Görüşmeliyim?
Gödeş (2018)' e göre danışanlar süreç içinde hangi noktada oldukları ve daha yapılması gereken nelerin kaldığını tam olarak bilmelidirler. Fakat terapinin başında terapistin danışanın probleminin çözümüne ilişkin zamansal bir öngörüde bulunması çok doğru değildir. Çünkü psikoterapi bir arkeolojik kazıdır ve bu kazıdan ne kadar malzeme çıkacağını kim bilebilir (s.138) ? Geleneksel olan (yüz yüze) ya da geleneksel olmayan (online psikolog) terapi hizmetleri olmak üzere, her iki terapinin de uygulanma aşaması aynı doğrultuda işlemektedir. Öncelikle terapi alacak olan bireye hangi terapi yaklaşımının uygun olduğu, bu yaklaşımın da yaklaşık olarak ne kadar sürede sonlandığı ve son olarak da terapinin bir mekanik süreç olmadığı; danışman ve danışanın en nihayetinde öznel oluşlarının terapi süreci ile çok fazla ilişkili olduğu unutulmamalıdır.
Kaynak:
Gödeş, M. (2018). Psikoterapide çerçevenin önemi. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi , 1 (2) ,
134-153 .
https://dergipark.org.tr/en/pub/bpd/issue/38757/399624
Pulat, F. (2020). Psikoterapinin Sonsuz Yolculuğu (1.baskı). İstanbul: Kanon Kitap.