Online Ebeveyn Danışmanlığı Nedir?

  • 27 Nisan 2022
  • 662

Anne - baba rolleri ile birlikte gelen sorumlulukların başlangıcı bebeğin doğumu ile değil, bebeğin ana rahmine düştüğü o ilk anda başlamaktadır. Dolayısıyla, bebek sahibi olacak anne-baba için bu konumdaki sorumluluklarının bilincinde olmak, çocuklarının yaşamındaki ilk rehberler olacakları için sağlıklı bir ebeveynlik sağlayabilmek açısından zaman zaman kendilerine de rehberlik edebilecek bir hizmete ihtiyaç duyabilmektedirler. İşte bu hizmeti gelişim alanı uzmanlarından almak mümkündür, bu hizmetin adı da ebeveyn danışmanlığı hizmetidir. Peki bu hizmetten kimler faydalanabilir? Dijital çağa uyum sağlama sürecinde çevrimiçi alternatifi nedir?

Ebeveyn Danışmanlığı Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?

 

Bir insanın gelişim yolcuğu hakkında bilinmesi gereken öncelikli ve belki de en önemli bilgi, gelişimin döllenme süreci ile başlayıp, yaşamın son bulduğu noktaya kadar devam eden bir süreç olduğudur. Bu sebeple:

 

1) Gebelik süreci içerisinde olan ebeveynler. Ebeveynliğin kazanımı için ilk aşılama süreci olarak da düşünülebilir. Bebeğe hazırlık ve uyum süreci açısından değerlidir.

 

2) 0-6 yaş çocuğa sahip ebeveynler. Yavuzer (2004)' e göre rol model olan anne-babanın tutumu, gelişmekte olan çocuğun kişiliğini etkilemektedir (Aktaran Derman ve Başal, 2013: 123).

 

3) Okul Çağı (7-12) çocuğa sahip ebeveynler. Yavuzer (2019)' a göre sevgi ve denetimin uyumlu bir şekilde yer aldığı aile ortamında, açık bir iletişim ortamı sayesinde çocuğun başarılı bir sosyal gelişime sahip olması desteklenir.

 

4) Ergen çocuğa sahip ebeveynler. Genel olarak bakıldığında anne baba ve ergen arasındaki iletişim olumlu olduğunda ergenin gelişimi bu durumdan etkilenmekte ve bu durum ergenin daha sonraki ilişkilerini de olumlu anlamda etkilemektedir (Taşçı, 2013 Aktaran Kekeç, 2019: 20).

 

5) Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynler. Özel eğitim gerektiren çocuğa sahip ebeveynlerin gereksinim düzeyi ve türüne göre yaşadığı zorluklar hem ebeveynlerin psikolojik sağlıklarına hem de çocuklarına karşı tutumlarını ve ilişkilerini etkilemektedir (Hassamancıoğlu, Akın, Yoldaş ve Şahin, 2020).

Online Ebeveyn Danışmanlığı Nedir?

 

Ebeveyn danışmanlığı hizmetinin, son yıllarda (özellikle pandemi süreci ile birlikte) tercih edilen türü ise online ebeveyn danışmanlığıdır. Çevrimiçi danışma uygulaması, sözlü iletişim kanalı kullanılarak video konferans yöntemiyle yapılabildiği gibi, metin tabanlı iletişim kanalı olan e-mail veya anlık ileti yoluyla da yapılabilmektedir (Özdemir ve Barut, 2020: 193). Birbirinden farklı dijital araçla gerçekleştirilebilen online ebeveyn danışmanlığı, gebelik sürecinden itibaren gelişim dönemleri, gelişim farklılıkları göz önüne alınarak bu süreçlerde yaşanabilecek problemlere karşı işlevsel ve sağlıklı ebeveyn tutum ve davranışlarının kazanımı için elverişli bir hizmettir.

Kaynak:

 

Derman, T. M. ve Başal, H. A. (2013). Okul öncesi çocuklarında gözlenen davranış problemleri ile ailelerinin anne-baba tutumları arasındaki ilişki . Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 2 (1) , 115-144 . 

 

https://dergipark.org.tr/en/pub/amauefd/issue/1728/21177

Hassamancıoğlu, U., Akın, A., Yoldaş, C. ve Şahin, S. (2020). Özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerde, aile içi roller ve çocuğu tanıma becerilerinin aile yılmazlığına etkisinin incelenmesi. 

 

Toplum ve Sosyal Hizmet, 31 (3), 1176-1200.

 

https://dergipark.org.tr/tr/pub/tsh/issue/56176/714363

Kekeç, A. N. (2019). Ergenlik Dönemindeki Bireylerde Saldırganlık Davranışları ve Algılanan Anne Baba Tutumları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.

 

http://acikerisim.gelisim.edu.tr/xmlui/handle/11363/1555

Özdemir, M. B. ve Barut, Y. (2020). Psikolojik danışma uygulamalarında post modern bakış açısı: çevrimiçi psikolojik danışma . Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi , 2 (3) , 192-199.

 

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1430164

Yavuzer, H. (2019). Çocuk psikolojisi (43.bs.). İstanbul : Remzi Kitabevi.

Önceki Yazı
Kız Çocuğa Sahip Ebeveynlerde...
Sonraki Yazı
Çocuklarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği...