Tatilde Çocuklarla Yapılabilecek Aktiviteler

  • 31 Ağustos 2022
  • 817

İhtiyaç. Gereksinim, güçlü istek, yoksulluk, yokluk (TDK). Yetişin veyahut çocuk olsun, birey için ihtiyaçlar yaşam boyunca var olacaktır. Çünkü birey dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren eksiklikleri ile yaşamına devam etmektedir. Sürekli bir bakıma ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Çocukluğu bu şekilde devam etmektedir. Yetişkinliğe geldiğinde ise temel ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir hale geldiğinde, başka kişisel ihtiyaçları belirecektir. Dolayısıyla ihtiyaçlar farklılık içerse de genel ifadesi ile hep yaşamın bir parçası olarak kalacaktır.

    Eğlenmek de bir ihtiyaçtır: çalışmaktan bunalan insan, yorgunluğunu attıktan sonra eğlenmek ister (Razon, 1986: 14). İhtiyaçların çeşitliliğinden bahsederken, belki de bir ihtiyaç olarak algılanmayacak olan eğlenme de aslında ihtiyaca dahildir. Özellikle günümüz bireyleri düşünüldüğünde evden-işe mekik dokuyan bir yaşam düzeninde, eğlence yoksulluğu çekmek olağandır. Yetişkin bir birey bu yokluk halini giderebilmek için, bir zaman ayırarak, ''tatil yapma'' olayını gerçekleştirmektedir. Çocuklar için de durum böyledir. Yoğun bir eğitim altında geçirdikleri zamanlarını, eğlenmek için ayırmak istemektedirler. Peki ayrılan zaman içerisinde çocuklar neler yapabilirler?

Tatilde Çocuklarla Yapılabilecek Aktiviteler

   - Doğa ile buluşturmak: Bir orman gezisi düzenlemek, ebeveynin kırsal bir bölgede (köy ortamı) kalacak bir yeri varsa oraya gitmek ya da bu imkanların hiçbirine sahip değilse bile şehir içerisinde bunu yaşayabileceği bir parka gidebilmek, bir ağacın gölgesinde oturarak çocuğun onu gözlemlemesini, temas edebilmesini, toprağa basabilmesini sağlamak.

 

   - Çocuğun yaşına uygun sahne sanatları etkinliklerine katılmak: Tiyatro bunlardan biridir. Aytaş (2001)' a göre tiyatro, insana kişilik ve kimlik kazandıran en önemli sanat dallarından biridir. Önceleri büyüklere yönelik bir sanat faaliyeti olarak algılanan tiyatro, daha sonra çocuklar açısından da özel bir öneme sahip olduğu anlaşıldı (s.1).

 

    - Akran grubu ile gerçekleştirebileceği oyun zamanları yaratmak: Çocuk kendini, yine kendi yaşıtları aracılığıyla da tanımaktadır. Bu ona bir yönden oyun oynama açısından keyif verirken diğer taraftan akranları ile kurduğu ilişkiler ile sosyalleşmeyi, sınırlarını bilmeyi de öğretmektedir. Bu bir deneyim alanı olarak düşünülebilir. Ebeveyn, çocuğunun arkadaşlık kurduğu çocukların ebeveynleri ile bir etkinlik günü yaratabilir ve bir arada olmaları sağlanabilir.

 

   Hangi aktivite yapılacak olursa olsun, öncelikli olan çocuğun ilgisi, istekleri doğrultusunda aktiviteleri çocuk ile birlikte belirlemek olacaktır. En nihayetinde, zamanını değerlendirmek ona aittir. Zaman nasıl kaliteli bir hale dönüştürebilir noktasında ise, ebeveyn burada dahil olabilir. Örneğin; çocuk tableti ile de vakit geçirmek isteyebilir, sevdiği bir oyunu oynamak isteyebilir fakat bunun zaman aralığı hususunda ebeveynin devreye girmesi gerekmektedir.

Kaynak:

 

Aytaş, G. (2001). Çocuk ve tiyatro. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Eğitim Dergisi

 

9 (5).

 

https://tinyurl.com/ycxtsb9p

Razon, N. (1986). Yaz tatilinde çocuklarımızın boş zamanlarını nasıl değerlendirebiliriz? Yaşadıkça 

 

Eğitim. 1, 14-17.

 

https://tinyurl.com/2vap5a2m

Türk Dil Kurumu Sözlükleri, (1932). 

 

https://sozluk.gov.tr/

Önceki Yazı
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne...
Sonraki Yazı
Seçici Konuşmazlık (Mutizm) Tanısı